Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo: Viinistä viiniin 2017
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan
keittiössä
Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund ovat julkaisseet Viinistä viiniin -opasta vuodesta 1999 lähtien. |
– Emme maista etikettiä! vakuuttivat viiniluennoitsija Antti Rinta-Huumo ja viinialan
monitoimija, viininviljelijä Juha
Berglund yhteen ääneen uudistuneen Viinistä
viiniin 2017 -vuosikirjansa (Otava) julkistajaisissa Ruoka- ja
viinimessuilla.
Parivaljakko tekee vuoden mittaan aikamoisen urakan:
maistaa sokkona kaikki Alkosta saatavat viinit ja pisteyttää ne. He käyttävät
ristiintaulukointia, jossa hinta/laatu-suhde määrittää viinin pisteluvun. Tällä
kertaa – juhlivan Suomen kunniaksi – oppaaseen on valikoitunut 100 parasta
viiniä, kolmen, neljän ja viiden tähden viinit.
Kaikki arviot löytyvät kuitenkin
netistä osoitteesta www.viinilehti.fi.
Entä millaista on hyvä viini? Omat mieltymykset tietenkin
vaikuttavat, mutta kolmesta vaatimuksesta kriitikot eivät tingi. Ensinnäkin viinin
on oltava teknisesti puhdasta, silti siinä saa olla karaktääriä. 25 vuotta
Carsinin viinitilaa Bordeaux’ssa luotsannutta Berglundia ei kuitenkaan
huiputeta: ”Joskus viljelijät väittävät, että virheellisessä viinissä on
”kompleksisuutta” ja ”moni-ilmeisyyttä”!
Toiseksi viinin on oltava tasapainoista ja kolmanneksi sen
on oltava alkuperälleen tyypillistä. Nykyään, kun Uuden maailman viinit ovat
tulleet kuvioihin mukaan, kriitikot myöntävät, etteivät aina tunnista viinin
alkuperää. Siitä huolimatta, että Berglund tunnustaa käyvänsä joka sunnuntai
”harjoituksissa”, joissa maistellaan 6-7 viiniä ja yritetään päätellä, mistä ne
ovat kotoisin.
Lopuksi viinikriitikoilla on meille hyviä uutisia: ”Suomessa
viinien hinta laskee ja laatu paranee.
Konstailematonta kotiruokaa
Mutta juhlien jälkeen on palattava arkeen. Silloin on
syötävä hyvin ja riittävästi, kehottaa Mielensäpahoittaja, joka on laatinut
avuksi oppaan, Mielensäpahoittajan keittiössä
(WSOY). Teos sisältää reilut 100 perinteisen ja hyvän kotiruoan reseptiä.
Miten ihmeessä metsien mies on kauhan varteen tarttunut?
Eräänä tiistaina koitti vain päivä, kun mies seisoi yksin keittiössä kauha
toisessa ja lihaliemikuutio toisessa kädessä. Tarvittiin keittokirja. Tuumasta
toimeen, Mielensäpahoittaja aloitti tyhjästä ja kirjoitti sen.
Nyt me saamme nauttia oppaan autenttisista resepteistä.
Kunniapaikalla komeilevat luonnollisesti karjalanpaisti ja läskisoosi. Ruskea
kastike on ylittämätön herkku, jonka kanssa ei sovi temppuilla.
”Kivinkinen kysyi
mitä söisimme ruskean kastikkeen kanssa. Kuinka niin, minä kysyin. No niin kuin
lihaksi, hän sanoi. Tai kalaksi. Tai kanaksi. Kasvissyöjäksi hän ei minua
uskonut.
Perunoita ruskean kastikkeen kanssa syödään. Piste.”
Penny Hillin pannu |
Mielensäpahoittajalla
on asenne kohdallaan ja vankkoja mielipiteitä piisaa. Hän on maistellut myös
vieraista padoista ja löytänyt yllättäviä makuja: Ätäkkä. Imelähapan. Kipakka. Ensijärkytyksen jälkeen hän huomasikin
haluavansa noita vieraita makuja lisää. Niinpä Mielensäpahoittaja oppi, ettei
kurri ole maitotuote ja opetteli valmistamaan niin vihreää currya, chili con
carnea kuin pyörittelemään wokkipannua.
Meillä on nyt hyppysissämme kaksi lyömätöntä opasta sekä arkeen
että juhlaan. Ei kun pöytä koreaksi!
Juha
Berglund ja Antti Rinta-Huumo: Viinistä
viiniin 2017.
Otava. 2016. 398 s.
Tuomas
Kyrö: Mielensäpahoittajan keittiöstä. WSOY. 2016. 144
s.