torstai 3. marraskuuta 2016

Juhlajuomaa ja arkiruokaa


Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo: Viinistä viiniin 2017
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan keittiössä


Antti Rinta-Huumo ja Juha Berglund ovat julkaisseet
Viinistä viiniin -opasta vuodesta 1999 lähtien.

– Emme maista etikettiä! vakuuttivat viiniluennoitsija Antti Rinta-Huumo ja viinialan monitoimija, viininviljelijä Juha Berglund yhteen ääneen uudistuneen Viinistä viiniin 2017 -vuosikirjansa (Otava) julkistajaisissa Ruoka- ja viinimessuilla.

Parivaljakko tekee vuoden mittaan aikamoisen urakan: maistaa sokkona kaikki Alkosta saatavat viinit ja pisteyttää ne. He käyttävät ristiintaulukointia, jossa hinta/laatu-suhde määrittää viinin pisteluvun. Tällä kertaa – juhlivan Suomen kunniaksi – oppaaseen on valikoitunut 100 parasta viiniä, kolmen, neljän ja viiden tähden viinit. 

Kaikki arviot löytyvät kuitenkin netistä osoitteesta www.viinilehti.fi.

Entä millaista on hyvä viini? Omat mieltymykset tietenkin vaikuttavat, mutta kolmesta vaatimuksesta kriitikot eivät tingi. Ensinnäkin viinin on oltava teknisesti puhdasta, silti siinä saa olla karaktääriä. 25 vuotta Carsinin viinitilaa Bordeaux’ssa luotsannutta Berglundia ei kuitenkaan huiputeta: ”Joskus viljelijät väittävät, että virheellisessä viinissä on ”kompleksisuutta” ja ”moni-ilmeisyyttä”!


Toiseksi viinin on oltava tasapainoista ja kolmanneksi sen on oltava alkuperälleen tyypillistä. Nykyään, kun Uuden maailman viinit ovat tulleet kuvioihin mukaan, kriitikot myöntävät, etteivät aina tunnista viinin alkuperää. Siitä huolimatta, että Berglund tunnustaa käyvänsä joka sunnuntai ”harjoituksissa”, joissa maistellaan 6-7 viiniä ja yritetään päätellä, mistä ne ovat kotoisin.

Lopuksi viinikriitikoilla on meille hyviä uutisia: ”Suomessa viinien hinta laskee ja laatu paranee.


                       Konstailematonta kotiruokaa


Mutta juhlien jälkeen on palattava arkeen. Silloin on syötävä hyvin ja riittävästi, kehottaa Mielensäpahoittaja, joka on laatinut avuksi oppaan, Mielensäpahoittajan keittiössä (WSOY). Teos sisältää reilut 100 perinteisen ja hyvän kotiruoan reseptiä.

Miten ihmeessä metsien mies on kauhan varteen tarttunut? Eräänä tiistaina koitti vain päivä, kun mies seisoi yksin keittiössä kauha toisessa ja lihaliemikuutio toisessa kädessä. Tarvittiin keittokirja. Tuumasta toimeen, Mielensäpahoittaja aloitti tyhjästä ja kirjoitti sen.

Nyt me saamme nauttia oppaan autenttisista resepteistä. Kunniapaikalla komeilevat luonnollisesti karjalanpaisti ja läskisoosi. Ruskea kastike on ylittämätön herkku, jonka kanssa ei sovi temppuilla.

”Kivinkinen kysyi mitä söisimme ruskean kastikkeen kanssa. Kuinka niin, minä kysyin. No niin kuin lihaksi, hän sanoi. Tai kalaksi. Tai kanaksi. Kasvissyöjäksi hän ei minua uskonut.
                                                        Perunoita ruskean kastikkeen kanssa syödään. Piste.”

Penny Hillin pannu

 Mielensäpahoittajalla on asenne kohdallaan ja vankkoja mielipiteitä piisaa. Hän on maistellut myös vieraista padoista ja löytänyt yllättäviä makuja: Ätäkkä. Imelähapan. Kipakka. Ensijärkytyksen jälkeen hän huomasikin haluavansa noita vieraita makuja lisää. Niinpä Mielensäpahoittaja oppi, ettei kurri ole maitotuote ja opetteli valmistamaan niin vihreää currya, chili con carnea kuin pyörittelemään wokkipannua.

Meillä on nyt hyppysissämme kaksi lyömätöntä opasta sekä arkeen että juhlaan. Ei kun pöytä koreaksi!

Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo: Viinistä viiniin 2017.
Otava.  2016. 398 s.

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan keittiöstä. WSOY. 2016. 144 s.