sunnuntai 29. maaliskuuta 2020

Jose Ahonen: Ajattele kuin mentalisti


Mentalistin tunnustutukset

Jose Ahonen paljastaa mieltä nyrjäyttävien taikatemppujensa psykologisia taustoja teoksessaan Ajattele kuin mentalisti. Sen opeista voi jokainen hyötyä: itsetuntemus ja vuorovaikutustaidot paranevat, ja todellisuudesta aukeaa aivan uusia ulottuvuuksia.

Mentalisti pyytää esiintymiskeikallaan satunnaista katsojaa ajattelemaan jotain korttipakan korttia. Itse hän poimii pakasta kortin ja pyytää sen jälkeen katsojaa kertomaan valintansa. ”Herttakuningatar”, tämä vastaa. Mentalisti näyttää oman korttinsa: herttakuningatar!

Miten tämä on mahdollista? Onko mentalistilla yliluonnollisia voimia?  Näin jotkut taikurit, illusionistit ja ennustajat haluavat uskotella. Suomen toinen ammattimentalisti Jose Ahonen ei tee näin, vaan vastaa kysymykseen kiinnostavan monipuolisesti teoksessaan Ajattele kuin mentalisti (Atena).

Ahonen ei omaa salaperäistä kuudetta aistia. Hänen eettinen, psyykkinen viihteensä perustuu viiden aistin täysipainoiseen käyttöön yhdistettynä psykologian havaintoihin siitä, miten aivomme ja aistimme huijaava meität. 

Taitava mentalisti käyttää tätä hyväkseen. Kun hän ohjailee fokustamme, selektiivinen katseemme jättää näkemäämme aukkoja, jotka tarjoavat mentalistille vapaan toimintakentän.

Mainio esimerkki tästä on Näkymätön gorilla -testi. ”Klassisessa havaintopsykologiaan liittyvässä kokeessa koehenkilöt eivät edes huomanneet koripallokentällä heiluvaa gorillaa, kun tehtävänä oli laskea, kuinka paljon koreja toisen tiimin pelaajat onnistuivat tekemään (Christopher Chabrisin ja Daniel Simonsin koe The Invisible Gorilla).”

Koiratkin unohtavat ylivertaisen hajuaistinsa, kun mentalisti on vauhdissa. Video, jossa makupala katoaa koiran kirsun edestä, saavutti valtavia katsojamääriä ja poiki Ahoselle pyyntöjä tosi-Tv-ohjelmiin , visailuihin ja mainoksiin. Eikä ihme, sillä video on hellyttävä (ainakin meidän koiraystävien mielestä. Onnistuisikohan sama kissoille?) 


Jose Ahonen kuuluu kansainväli-
seen PEA yhdistykseen, johon on
hyväksytty vain n.250 mentalistia.
Mentalisti osaa lukea ihmisten kehonkieltä, havainnoida ja tulkita mikroilmeitä sekä käyttää pitkän kokemuksen – kymmenien tuhansien harjoituskertojen – mukanaan tuomaa vankkaa ihmistuntemusta ja intuitiota. Joskus sattuma puuttuu yllättäen peliin. Silloin mentalistinkin mielestä on tapahtunut ihme.

Taikurin taidoista on hyötyä monille ammattiryhmille, joiden tehtävänä on paljastaa tai estää huijausyrityksiä ja rikoksia. Esiintymisten ohella Ahonen luennoi ja opettaa vuorovaikutustaitoja ja havainnointia niin poliiseille, turvakouluttajille kuin yritysjohtajillekin.

JCS – Criminal Psychology -kanavalle on koottu aitoja, rikoksista epäiltyjen kuulusteluvideoita, joita katsellessa voi tarkkailla syytettyjen kehonkieltä ja ilmeitä sekä kuulustelijoiden haastattelutekniikoita. Videot on varustettu selostuksilla, joilla avataan kuulustelujen psykologiaa.

Selvää on, että vuorovaikutustaitoja kannattaa käyttää myös arkielämän liikeneuvotteluissa ja haastattelutilanteissa. Haastattelijan rentous tarttuu, ja omien heikkouksien esiintuominen riisuu vastapuolen aseista ja luo yhteisymmärrystä. Näissä tilanteissa huomio kannattaa silti kiinnittää vastapuoleen, katsoa häntä rauhallisesti silmiin, olla aktiivisesti läsnä ja kuunnella. Me ihmiset haluamme kuulla ja puhua itsestämme.

Jo lavahypnotisoija Olliver Hawk tiesi, että sanoilla on voimaa. KOSKA on maaginen taikasana, joka saa ihmeitä aikaan. Harvardin yliopiston kokeessa tutkijaryhmä yritti etuilla kopiojonossa. ”Anteeksi, voinko ottaa 20 kopiota?” -lause toimi vain 60 prosentissa tapauksista.

Anteeksi, voinko ottaa 20 kopiota, koska pomoni sanoi, että näillä on kiire?” -lause sen sijaan salli etuilun 94 prosenttisesti. Ei ollut niin väliä, mitä koska-sanan jälkeen sanottiin, riitti, että syy mainittiin.

Kokeile olisiko sinusta mentalistiksi.

Ahonen kirjoittaa aiheestaan vilpittömän innostuneesti ja asiantuntevasti. Hän täydentää tekstiään valaisevilla esimerkeillä ja harjoituksilla, joilla saa näppituntumaa mentalistin työnkuvaan. Taikuri myös paljastaa muutamia temppujaan, joilla lukijakin voi hämmästyttää yleisöään. Kannattaa kokeilla, millaisia voimia magneettisilla sormilla on.

Mikroilmeet kumpuavat alitajunnasta. Ne ovat nopeita signaaleja kätketyistä tunnetiloista, jotka käväisevät kasvoilla, kun henkilö haluaa peittää jotain. YouTubesta löytyy roppakaupalla videoita valehtelevista poliitikoista ja urheilijoista. Videoita kannattaa hidastaa, jolloin ilmeet on helpompi bongata.

Taikurit luovat illuusioita lavalla, mentalistin kenttä sen sijaan on ihmismieli, joka vielä suureksi osaksi on tuntematonta aluetta. Tietoisuustutkija Katja Valli onkin todennut, että ”saatamme tietää enemmän siitä, miten maailmankaikkeus sai alkunsa kuin siitä, miten aivot luovat tajunnan ja tietoisuuden kokemuksen ja miksi ne niin tekevät”.

Tiede tunnustaa, että suggestio, hypnoosi ja plaseboefekti toimivat, mutta myöntää, ettei niiden perimmäisiä toimintamekanismeja tunneta. Ahonen kyseenalaistaa myös todellisuuden luonteen teoksensa kolmannessa luvussa Alitajunta ja uskomukset luovat todellisuutta ja esittää ensi kuulemalta uskomattomalta tuntuvan väitteen:

Koko ihmiskunta on yhteinen, kollektiivinen hallusinaatio, jonka yhdessä hyväksymme. Ja kun kaikki hyväksyvät saman hallusinaation, siitä tulee todellisuutta.” Tämä on totta, jos ajattelemme vaikkapa valtioita, uskontoja ja rahaa. Kaikki ne ovat ihmisen mielikuvituksen tuotetta.

Ideomotorinen liike kuljettaa
lasia Ouija-spiritismilaudalla.
Ihmismieli ja todellisuus kytkeytyvät toisiinsa tiiviimmin kuin tulemme ajatelleeksi. Kiehtovan kirjansa lopuksi Ahonen tutustuttaa lukijan meditaatioon ja tietoiseen läsnäoloon, mindfulnessiin. Niiden avulla voi vapauttaa mieltään ahdistuksesta sekä menneisyyteen ja tulevaisuuteen liittyvistä peloista.

Mindfulness-meditaatiossa ei pyritä poistamaan ahdistavia ajatuksia vaan hyväksymään ne. Negatiiviset asiat eivät katoa taikatempuilla, mutta suhtautumista niihin voidaan muuttaa.”

Koronapandemia on kovin kourin osoittanut, miten odottamatta todellisuus voi muuttua. Se, mikä vielä eilen oli itsestään selvää, ei sitä tänään enää ole. Nyt kun ulkomaailma on meiltä suljettu, on aikaa avata sisäisiä luukkuja ja lähteä löytöretkelle omaan mieleen. Mukaan kannattaa ottaa Jose Ahosen mainio ”matkaopas” Ajattele kuin mentalisti.

Jose Ahonen: Ajattele kuin mentalisti. Atena. 2020. 197 s.
Teoksen tyylikkään ulkoasun on jälleen kerran luonut graafikko Jussi Karjalainen.
Teoksen lähdeluettelosta löytyy lisää aiheeseen liittyvää monipuolista luettavaa.