Kansallisteatteri lautasella
Kansallisteatterin
näyttelijöiden reseptikirja juhlistaa 150 vuotta täyttävää teatteria. Upeasti
kuvitettu teos sisältää näyttelijöiden ruokaohjeita, kuvia ruoka-aiheisista
näytelmistä sekä herkullisia tarinoita kulissien takaa.
Kantta koristaa Juha Mäkelän Karamellis-
soitu Päärynä-vuohenjuustosalaatti.
Kansallisteatterin remontin yhteydessä pari vuotta sitten
löytyi arkistokaappiin unohtunut koneella kirjoitettu reseptivihkonen. Se oli
pari vuosikymmentä sitten laadittu myytäväksi Kansallisteatterin näyttelijäyhdistyksen
varainkeruuta varten.
Näyttelijä Sari
Puumalainen ja hänen ystävänsä ruoka-ammattilainen Teresa Välimäki päättivät saman tien, että vihkonen on päivitettävä
ja siihen on lisättävä uusia ruokaohjeita ja muistoja entisten rinnalle. Hienon
teoksen tunnelmallisista ruoka- ja miljöökuvista vastaa valokuvaaja Laura Riihelä.
Reseptikirja on kuin näytelmä itsekin, sillä sen luvut
alkavat Lämpiöstä ja jatkuvat näytösten ja väliaikojen myötä Aplodeihin ja
viimein Yöpalalle. Siinäkin mielessä teos muistuttaa teatteria, että se on
kaikkiruokainen. Mukana on perinnereseptejä, klassikoita, kuriositeetteja ja
makuja maailmalta.
Teoksen ideoija Sari Puumalainen saa kunnian kohottaa alkumaljan Lämpiössä. Kun korona-aikana ei päässyt baareihin, hän toi baarin omaan kotiinsa ja alkoi harjoitella drinkkien tekemistä. Tuloksena syntyi Finlandia-vodka – Gimlet. Sarin sanoin drinkki on kuin minä: sitruksinen, mieleen jäävä, raikas ja tarpeeksi tymäkkä.
Sari Puumalainen tarjoaa alkudrinkin.
Moni näyttelijä on saanut reseptin ystävältään. Veikko Honkanen tarjoaa Jukka Sipilältä peräisin olevan
yksinkertaisen pikkupalan Täyteläisen
naurispaistoksen. Siihen tarvitaan vain nauriita, Aura-juustoa ja 200
asteinen uuni. Taatusti herkullista, taidanpa kokeilla.
Tea
Istan tarjoama Jussi Jurkan silli ei
ole monimutkaisuudella pilattu sekään. Resepti on kuin runo: Sipulia, silliä / Mustaa pippuria, tilliä /
Smetanaa. Aineet ladotaan lasipurkkiin kerroksittain. Ja uudelleen, eli kuten Jussi sanoi: Da capo!
Aksa
Korttila on ajautunut toiseen äärimmäisyyteen, sillä hänelle monivaiheinen ja aikaa
vievä ruoanlaitto on osoittautunut oivaksi keinoksi päntätä muistiin laajoja
tekstimassoja. Michael Baranin
näytelmä Tyttö, joka käveli koostui
sivujen mittaisista monologeista. Niiden opettelussa ruoanlaitto tuli avuksi.
Vaikka käsikirjoitus kokkaillessa kärsi ruokavaurioista:
Sanojen ympärille
muodostuneet epäsäännölliset, eri ruoka-aineista koostuvat ja näkömuistiini
piintyneet tahrat auttoivat kuitenkin hahmottamaan juonen kulkua.
Punaviinitäplät koristelivat Töölön kaduille sijoittuvia pätkiä,
oliiviöljyläntti merkitsi hahmon hermoromahdusta.
Hannu-Pekka
Björkman muistelee piinaavaa tilannettaan Samuel
Becketin kirjoittamassa Godota
odottaessa -näytelmässä. Hän
näytteli siinä Pozzoa, jonka oli näyttävästi mässäiltävä kanankoipi muiden
katsellessa nälkäisinä. Jossain
vaiheessa, esityskertojen ollessa runsaimmillaan, anelin järjestäjiltä
pienempiä koipia.Hannu-Pekka Björkman, Godota
odottaessa. Kuva: Stefan Bremer
Simo
Tamminen keksi samanlaiseen ongelmaan lopulta ratkaisun. Amadeus-näytelmän esitysvuosina tulin hovimestarina syöneeksi
näyttämöllä noin 20 metriä tarpeiston tarjoamaa pötkömakkaraa. Osan
makkaranpätkistä opin myöhemmin piilottamaan roolivaatteisiini.
Tuomas
Mattila kaipailee legendaarisen henkilöstöravintola Morkun herkullista
läskisoosia. Se oli myös Tarmo Mannin
lempiruoka. Muistan 1980-luvulta erään
kerran, kun Tarmo käveli teatterin käytävällä ja samalla söi lautaseltaan
läskisoosia. Hän myös kuulutti kovaan ääneen: ”Menen Morkkuun sanomaan, että tekevät sitä ämpärillisen
hautajaisiini ja kaatavat sen arkkuuni”.
Moni näyttelijä muistelee myös kaiholla Kansallisteatterin
pitkäaikaisen tarpeistonhoitajan, karjalaissyntyisen Lyydia Kiisken loihtimia herkullisia aterioita. Ne olivat suorastaan
pääroolissa – ainakin näyttelijöiden muistoissa, kirjoittaa Hanna Korsberg teoksen esipuheessa.
Yksi heistä on Jouko
Keskinen, joka kertoo, että Paraatipäivä-näytelmän
harjoituksissa oli vielä vaatimattomat ”safkat”. Mutta: Ensi-illassa olikin niin tyrmäävän hyvää ruokaa, että melkein keskityin
siihen enemmän kuin itse näyttelemiseen.
Teatteri on yhtä juhlaa!
Kun esirippu laskeutuu, palataan arkeen. Silloin avuksi
tulee Yhteishyvän parhaat kotiruoat -keittokirja,
johon on koottu yli sata suomalaisten lempiruokien reseptiä. Teos on klassikko
jo syntyessään. Se opastaa tekemään arjesta juhlaa ja valmistamaan edullista,
herkullista ja helppotekoista kotiruokaa
Kahta maukasta teosta lukiessa vesi herahtaa kielelle. Bon appétit!
Työryhmä Sari
Puumalainen, Teresa Välimäki ja Laura Riihelä:
Kansallisteatterin
näyttelijöiden reseptikirja. Otava. 2022. 144 s.
Sanna
Autio ja Mari Lantto (toim.): Yhteishyvän parhaat kotiruoat. Otava.
2022. 239 s.
Teos tulee yksinoikeudella myyntiin S-ryhmän myymälöihin
ja se on saatavissa Prismoissa ja S-marketeissa sekä prisma.fi-verkkokaupassa
hintaan 19,90 €