keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

Lastenkirjojen syvällisempi sanoma


Antti Nylén ja Kiti Kokkonen yllyttävät lapsia itsenäiseen ajatteluun ja käsillä tekemiseen teoksissaan Eino ja suuri possukysymys sekä Tanhupallon askartelukirja.


Esseistinä ja kääntäjänä kunnostautuneen Antti Nylénin mielessä oli pitkään muhinut ajatus lastenkirjan tekemisestä. Homma pääsi vauhtiin, kun mukaan ideointiin ja kuvittajaksi tuli graafinen suunnittelija Ilja Karsikas. Lisää draivia antoi Eino ja suuri possukysymys -kirjan (Otava) vahva näkökulma kasvissyönnin puolesta.

Kirjakauppa Niteen julkistustilaisuudessa Nylén tunnusti vähätelleensä aiemmin fiktion kirjoittamista, mutta huomasi pian olleensa väärässä. Eikä lastenfiktiota kirjoittaessakaan pääse hänen mielestään yhtään helpommalla, sillä se vaatii saman verran ajattelua ja työtä.

Juuri ensimmäisen luokan aloittaneella 7-vuotiaalla Einolla on edessään vaikeiden ratkaisujen vuosi. Isänsä ja Hiski-kissan kanssa kolmistaan elelevä Eino on vakava poika, joka ”loi omassa huoneessaan kokonaisia maailmoja, joissa kaikki oli toisin kuin siinä maailmassa, joka isää tuntui kiinnostavan”.

Arki mullistuu, kun Eino saa Vihtori-enoltaan lahjaksi oudon paketin. Sen sisältä ei pullahdakaan ihan tavallista lelua vaan puhuva possu, joka ilmoittaa nimekseen Pulla! Se juttelee monimutkaisia ja samalla päivänselviä asioita, jotka saavat Einon pohtimaan ruokaa ja syömistä ihan uudesta vinkkelistä.

Eläin on mikä tahansa sellainen olento, joka haluaa elää”, Pulla aivan oikein määrittelee. Ja jatkaa: ”Monet asiat ovat hyvin yksinkertaisia, niistä tehdään monimutkaisia sellaisilla sanoilla kuin ihminen ja eläin.”

Ilja Karsikas ja Antti Nylén
kirjakauppa Niteen tilaisuudessa.
Nylén ujuttaa sanomansa taitavasti kiinnostavan ja vetävän tarinansa punaiseksi langaksi. Vuoden mittaan Eino havahtuu huomaamaan, että asioihin voi vaikuttaa: ei ole pakko syödä ystäviään, jotka haluavat elää. ”Tästä lähtien syön vain ruokaa”, hän ilmoittaa.

Niinpä kekkereihin katetaan soijanakkeja, tofukokkelia, seitanpaistia, ratatouillea, kuskusia, papupataa ja linssikeittoa, oliiveja ja kasvihampurilaisia. Fiksut juhlat umpihullussa maailmassa voivat alkaa.

Mutta entä Tanhupallo, mitä tekemistä sillä on Pulla-possun kanssa? No, ilmiselvästi vaaleanpunainen väri ja sympaattinen pyöreys. 

Mutta muutakin yhteistä heiltä löytyy ja paljon tärkeämpää. Kumpainenkin kannustaa lapsia käyttämään omaa päätään ja käsiään.

Näyttelijä, kirjailija Kiti Kokkosen esittämä sketsihahmo 5-vuotias Tanhupallo-tyttönen voitti TV:n Putous-ohjelman alkuvuonna ja nousi yleisön suosioon. Miltä kuuluisuus tuntuu? häneltä tiedusteltiin ohjelmanteon tuoksinassa syntyneen Tanhupallon askartelukirjan (Docendo) julkistamistilaisuudessa Mumin Kaffessa Kruununhaassa.


”Kaikki on voittajia – ei se silleen tuntunut”, Tanhupallo vastasi vaatimattomasti ja pyöritteli Karvamatoaan. Ja lisäsi, että on ihan pienestä saakka askarrellut mottonaan ”kaikesta voi tehdä kaikkea”. 

Tanhupallo tunnusti myös aina himoinneensa leluja, mutta koska maailma tukehtuu muoviin, rupesi itse askartelemaan lelunsa kierrätysmateriaaleista.

24 vinkeää askarteluohjetta on jaettu kolmeen vaikeusasteeseen tosi helpoista ”saattaa mennä hermo” -kategoriaan. Tanhupallo opastaa muun muassa miten vessapaperirullista syntyy pelonestokiikarit, joita aikuisetkin voivat käyttää. ”Siin on ne sydämet – niist tulee hyvä mieli”, Tanhupallo kommentoi.

Syötävän rannekorun voi pujotella herneistä ja jos tykkää leikkiä vaikkapa Pulla-possua, sen nenän teko-ohjekin kirjasta löytyy. Vinkkejä jäi kuitenkin varastoon vielä niin paljon, että jouluksi on luvassa uusi askartelukirja. Eikä ohjeita tarvitse kirjaimellisesti noudattaa, niitä voi käyttää inspiraation lähteinä ja keksiä ihan omia tekeleitä.

Mutta älylaitteista Tanhupallo ei tykkää: ” Niist katot vaan mitä muut on tehny, kun askartelet ja fundeeraat itse, oma mieli kehittyy.” Pulla-possu vakuuttaa olevansa ihan samaa mieltä.

Antti Nylén – Ilja Karsikas: Eino ja suuri possukysymys. Otava, 2018. 96 s.
Kiti Kokkonen: Tanhupallon askartelukirja. Docendo, 2018. 64 s.