tiistai 21. toukokuuta 2019

”Meidän on upotettava se ruumis!”



Kovaksikeitetyt dekkaristit – Marja Aarnipuro, Marko Kilpi, JP Koskinen ja Jarkko Sipilä – julistavat kukin kuolemantuomioita uusissa hyytävissä jännäreissään. Armoa on turha anella.

Jarkko Sipilä, Marja Aarnipuro, JP Koskinen ja Marko Kilpi.

Rikoskirjallisuuden mafiapomo CrimeTime järjesti neljän alan asiantuntijan taattua jännitystä tihkuvien teosten yhteisjulkistuksen Kiseleffin talossa. Tilaisuudessa kirjailijat vinkkasivat, miten rikosten jäljille pääsee, ja mitä siitä seuraa

Apu-lehden päätoimittajan Marja Aarnipuron ura dekkaristina alkoi, kun hänelle kolmen omakohtaisen rintasyövästä kertovan tietokirjan jälkeen jäi kirjoitusvaihde päälle. Toimittaja kirjoittaa siitä, minkä tuntee.

Kaarina Riikonen ratkaisee -sarjan päähenkilö, Viikko-lehden reportteri, on tavallinen, vaihdevuosioireiden ja keliakian riepottelema perheenemäntä, joka suorastaan kompastuu rikoksiin. 

Sarjan kolmannessa osassa Syöpälääkärin kuolema Kaarinan on ratkaistava, onko tutun lääkärin kuolema onnettomuus vai raaka rikos. Tilannetta ei helpota, että vainaja ehti jättää hänelle tappavan testamentin.

Idea Syöpälääkärin kuolemaan syntyi, kun Aarnipuro oli tarkistamassa yksityiskohtia kirjaansa varten syöpäklinikalla, ja tuttu lääkäri halusi päästä romaaniin mukaan. Näin tapahtui – kohtalokkain seurauksin.


Marko Kilvellä on monta rautaa tulessa: hän on vanhempi konstaapeli Kuopiossa, palkittu kirjailija ja käsikirjoittaja ja nyt myös ääniharavana kunnostautunut kansanedustaja. Tämän lisäksi hän on kuvannut Undertaker-sarjansa kolmannen osan Kuolemanlaakso kansikuvan Thaimaassa. Valokuvassa tsunamin uhrien muistoksi pystytetyt kivet nousevat uhkaavasti synkästä maasta.

Kilven Undertaker-sarjan ”sankari” Jarmo Kivi, hautausurakoitsija, hoitelee rikollisia bisneksiään kuoleman varjossa. Hautaustoimistosta käsin hämärähommia onkin helppo junailla, sillä – Kilven omin sanoin – ”kukapa siellä kävisi shoppailemassa ja häiritsemässä”.

Ihmiset ja heidän elämäntarinansa kiinnostavat Kilpeä, rikokset eivät niinkään. Mikä meni pieleen, että tähän päädyttiin, kansainväliseksi huumekauppiaaksi? Rikollinen mieli viis veisaa yhteiskunnan säännöistä, mutta oman kuplan sisällä nuhteettoman perheenisän säännöt pätevät.

Kilpikin halusi tarkistaa yksityiskohtia, tutkia, mitä mustassa ruumisautossa tapahtuu. Niinpä hän pestautui sinne hommiin. Kun hän kerran rikospaikalle tultaessa hyppäsi ulos autosta, tutut kollegat ruumiin äärellä kummastelivat: mitä ihmettä sä siellä teet?


Finlandia-ehdokkaanakin tunnettu kirjailija JP Koskinen rakentaa poikkeuksellista 12-osaista Murhan vuosi -kirjasarjaa. Siinä edetään kuukausi kuukaudelta, kirja kirjalta, kohti Tulikosken suvun mystistä salaisuutta. Tammikuun pimeästä sylistä on nyt edetty viidenteen osaan Toukokuun tuonen kukat.

Vaikka Koskinenkin tarkistaa yksityiskohtia, hän ei varsinaisesti kuvaa poliisin toimintaa, vaan elää sisällä tarinassaan eräänlaisena haamuna. Eikä hänen mielestään ”fiktiota pidä pilata faktoilla”.

Toukokuun tuonen kukissa menneisyyden haamut nousevat haudastaan piinaamaan poliisista potkut saanutta yksityisetsivä Tulisuota.  Hänen laillaan Koskista kiinnostavat myös kriminaalihistorian tunnetut rikosmysteerit, Bodomin murhat ja Auerin tapaus.


Realististen poliisiromaanien mestarin, MTV3:n rikostoimituksen päällikön Jarkko Sipilän aiheet ovat polttavan ajankohtaisia. Takamäki-sarjan 19. dekkarissa Uhripeli komisario joutuu tutkimaan kinkkistä lähisuhdeväkivaltatapausta tyyliin: ”Teen sun elämästä helvettiä! Ja tapan sut ja tytön!”

Alkujaan Sipilä suunnitteli mielenterveydeltään horjuvan vainoojan karkaavan vankilasta. Mutta käytyään Niuvanniemen mielisairaalassa tutustumassa pakkohoitoon, suunnitelma muuttui. ”Nyt tiedän, miten osastolta neljä pääsee ulos”, Sipilä totesi. Ja lisäsi, että vaikka kyse onkin realistisesta rikosromaanista, liian tarkkoja yksityiskohtia ei pidä paljastaa. "Sillä romaaneja luetaan myös vankiloissa."

Joskus todellisuus ja fiktio törmäävät yllättäen. Kuten silloin, kun Sipilä kaverinsa kanssa pohti työn alla olevan kirjansa juonta baarin pimeässä nurkassa. Ajatus kirkastui, Sipilä löi nyrkillä pöytään ja huudahti: ”Kyllä meidän on pakko upottaa se ruumis!” Lähipöydät hiljenivät ja tyhjenivät kuin taikaiskusta.

Marja Aarnipuro: Syöpälääkärin kuolema. CrimeTime, 2019. 325s.
Marko Kilpi: Undertaker - Kuolemanlaakso. CrimeTime, 2019. 347s.
JP Koskinen: Toukokuun tuonen kukat. CrimeTime, 2019. 287s.
Jarkko Sipilä: Uhripeli. CrimeTime, 2019. 317s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti