Matkalla maassa josta on moneksi
Liisa
Väisänen johdattelee uudessa kirjassaan asiantuntevasti ja elävästi
nojatuolimatkalle monipuoliseen Italiaan, sen arkeen ja juhlaan, historiaan ja
nykypäivään.
Rakkaustarinan alku ei ollut lupaava. Tasan kolmekymmentä
vuotta sitten matkaoppaaksi ajautuneen Liisa Väisäsen ensimmäinen opastuskierros ei mennyt ihan nappiin.
Vanhemman kollegan pyörtymiskohtaus jätti hänet yksin opastamaan 70 hengen
ryhmää Venetsiassa, kaupungissa, jota hän ei tuntenut lainkaan. Lopulta
illallisella hän lipsautti vielä pizzan tomaattipuoli alaspäin syliinsä.
”Tämän pahemmaksi tilanne ei voi enää mennä”, Väisänen tuumi
ja päätti jäädä katsomaan, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Siitä alkoi
tutkimusmatka maahan, joka on Väisäselle vieläkin, kymmenien vuosien jälkeen, mysteeri.
”Se pakenee – aina kun luulee tietävänsä
jotain italialaisista, ilmenee jotain ihan uutta.” Tämä johtuu osittain
siitä, että Italia on selvästi jakautunut paitsi etelään ja pohjoiseen myös kahteenkymmeneen
maakuntaan, joilla jokaisella on omat tapansa, kielensä ja ajatusmaailmansa.
Kaikki Italiani (Kirjapaja) on
perinpohjainen opas näihin eri todellisuuksiin, niin Italian kuuluisiin
kaupunkeihin kuin syrjäisemmillekin seuduille. Sen kruunaavat kirjailijan historiantuntemus
ja omat kommellukset ja kokemukset maassa, jolle hän on menettänyt sydämensä.
Liisa Väisänen on matkailun ammattilainen, taidefilosofi ja suosittu luennoitsija. |
Venetsia-tietoisuuskin on alkuajoista parantunut. Nyt kirjailijalle
on selvää, ettei Venetsiassa kannata syödä pizzaa lainkaan ja vastaus niin
tähän kuin moneen muuhunkin seikkaan löytyy historiasta. ”Hyvät pizzat tehdään puu-uunissa ja paloturvallisuuden vuoksi puu-uunit
ovat olleet kiellettyjä Venetsiassa jo muutaman vuosisadan ajan.”
Italiasta ei voi kertoa puhumatta ruoasta, sillä
italialaisten makuaisti on suorastaan ylikehittynyt. Väisänen epäileekin, että
italialaisilla on absoluuttinen makuaisti.
Miten muuten selittyy se, että
kahvinpavut paitsi jauhetaan tuoreina – tietenkin – ennen kahvin valmistusta,
myös jauhatuskarkeutta säädetään peräti kahdeksan kertaa päivässä ilman
lämpötilan ja kosteusprosentin mukaan.
Italia tunnetaan myös muodistaan, mutta kuka olisi
arvannut, että farkut ovat sieltä lähtöisin. Genovassa valmistettiin vahvaa
sinistä purjekangasta, jota kuljetettiin ranskalaisen Nimesin kaupungin kautta
uudelle mantereelle. Rahtauskirjoissa luki ranskaksi: ”Bleue de Gênes de Nimes”, Genovan sinistä Nimesin kaupungista. Levi-Strauss keksi valmistaa kankaasta
vahvoja työhousuja ja luovaa kielipeliä soveltaen blue jeans ja denimkangas
oli ristitty.
Ilkka Paajasen tussiteos S. Maria della Salute Venetsia |
Mutta Italian valtti on ennen kaikkea taide, upea
arkkitehtuuri ja maailmankuulut taiteilijat ovat kautta aikojen pitäneet huolen
siitä, että maassa riittää ihailtavaa. Moni taiteilija on matkannut maahan
inspiraatiota hakemaan. Ellen Thesleffin
töihin Caprin valo toi aivan uutta potkua, Aimo
Kanerva ja Veikko Vionoja ovat
ikuistaneet omakuvansa Arno-joen ylittävän Ponte Vecchion -sillan yläpuoliseen
Vasarin käytävän galleriaan Firenzessä.
Rakkain Italian kaupungeista Liisa Väisäselle on
kuitenkin monena vuonna Euroopan ekologisemmaksi kaupungiksi valittu Ferrara,
jossa jokainen tuntuu ajavan polkupyörällä. Sen mystisen kaunis tunnelma
inspiroi kaupunkiin asevelvollisuuttaan suorittamaan tullutta taiteilijaa Giorgio Chiricoa luomaan siellä
taiteeseen metafyysisen koulukunnan.
Vaikka Liisa Väisänen on nyt muuttanut Espanjaan, Italiaa
hän ei unohda: ”Kiitos Italia,
monimutkainen, kaoottinen ja kaunis rakkaani!”
Chiricon Piazze d’Italia |
Liisa
Väisänen: Kaikki Italiani – Matkalla maassa josta on moneksi
Kirjapaja, 2017. 229 s.
Ilkka
Paajanen on kuvataiteilija ja arkkitehti, jonka Italian inspiroimia teoksia voi
ihailla näyttelyssä Jäätynyttä
musiikkia Galleria Kajasteella 26.2. saakka.
Olen seurannut Liisa Väisästä pitkään; monipuolinen nainen joka tekee sitä, mistä monet unelmoi ja kirjoittaa vielä hyviä kirjojakin. Kiitos arviosta, Hannele. Tämä kirja on must Italian kävijälle. Kauniit kuvat blogissa luovat tunnelmaa.
VastaaPoista