tiistai 6. toukokuuta 2025

Sanna Mansikkamäki & Anni Reenpää: Toukola – Rakkaudesta arkiruokaan

Kokkausta uudella twistillä

Sanna Mansikkamäen ja Anni Majanderin kauniisti kuvitettu Toukola – Rakkaudesta arkiruokaan -kirjan avulla loihdit hetkessä herkkuja yhteiseen pöytään. Kotiliesi-lehden ”pikkusisko” Toukola on myös nettiyhteisö, jonka ohjeet ja vinkit päivittyvät koko ajan.

Toukola – Rakkaudesta arkiruokaan ei ole vain kokoelma ruokaohjeita. Kirja on kutsu nauttia yhteisestä ajasta keittiössä, kokeilla jotain uutta ja löytää oma tapasi tehdä arkikokkailusta kivaa.

Palkitun ruokatoimittajan Sanna Mansikkamäen ja valokuvaaja, toimittaja Anni Reenpään teos Toukola – Rakkaudesta ruokaan (Otava) päivittää perinteiset reseptikirjat uudelle tasolle. 

Se on kirjana aina käden ulottuvilla, mutta kokkailua opetetaan myös kädestä pitäen verkkosivulta kotiliesi.fi/toukola löytyvien videoiden avulla.

Yli satavuotias Kotiliesi on Suomen vanhin naistenlehtibrädi, jonka sivustolla avautui marraskuussa 2023 ainutlaatuinen Toukola-konsepti, jonne ilmestyy uusi lifestyle-video joka arkipäivä. Kokkaamisen ohella siellä askarrellaan ja puuhastellaan puutarhassa, inspiroidutaan uusista ruokaideoista ja eri maiden ruokakulttuureista.

Toukolan tarina alkoi ojaanajosta marraskuussa vuonna 1944: Silloinen Yhtyneiden Kuvalehtien toimitusjohtaja Jorma Reenpää päätyi autollaan ojaan matkalla Nuuksiosta Helsinkiin. Etsiessään apua Reenpää kolkutteli tyhjän punaisen huvilan oveen – ja lopulta päätyi ostamaan sen.

Punamultainen hirsirakennus Nuuksion Pitkäjärven idyllisissä maisemissa toimii nykyisin Otava-konsernin koulutus- ja edustustilana. Sannan ja Annin videot sekä veden kielelle herauttavat ruokavalokuvat on otettu viime kesänä Toukolan kansallisromanttisissa maisemissa vanhojen honkien humistessa.

Superhelppo uunilohipasta 
valmistuu vartissa.
Kirja jakaantuu viiteen osioon. ”Syödään yhdessä” vinkkaa, miten kokata kätevästi isommallekin porukalle. ”Vartissa valmista”-osio tulee avuksi kun aika on kortilla. ”Juomakoulusta” löytyy ohjeita joka janoon. Minua inspiroi ”umamipommi”, Sienikaakao, josta en aiemmin tiennyt mitään.

”Taitoa ja tekniikkaa” tarvitaan, kun valmistetaan hapanjuurileipää tai sommitellaan yrttihimmeli. ”Toukolan parhaisiin” on koottu Toukola-sivuston suosituimpia ruokia, joiden valmistusta voi seurata videoilta reseptin kylkeen liitetyn QR-koodin avulla.

Entä tekijöiden omat lempiruoat? ”Karamellisoidut perunat”, vastasi Anni hetkeäkään epäröimättä. Alkujaan Tanskasta peräisin oleva ohje on päätynyt Islantiin ja sieltä kirjailija Satu Rämön Hildur-hahmon lempireseptiksi.

Sanna tunnustautuu italialaisen keittiön ystäväksi. Niinpä yksi hänen lempiruokiaan on nopeatekoinen kesäruoka, Liguriasta peräisin oleva pestopasta. Toki Toukola-kirjan visuaalisesti kauniita kuvia voi vain katsella, aina ei tarvitse tarttua kauhan varteen. Ohjeitakin voi soveltaa kunkin maun mukaan, saada niistä inspiraatiota omaan kokkailuun. 

Anni Reenpää ja Sanna Mansikkamäki aurinkoisessa Toukolassa.

Toukola
on oiva lahja kevään juhliin: äidille, ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavalle ja mökkivierailujen tuliaisiksi. Kirjaa selaillessani ja ohjeita lukiessani vesi herahtaa kielelle, ja ruokahalu herää. Mitä tänään syötäisiin?

Valmistaisinko yhtä Italian suosikkipastaa pasta al burro e salviaa, salviapastaa vai Lie Mi -ravintolan suosikkiannoksesta inspiraationsa saaneita Shanghai-tacoja? Kenties sittenkin tarjoan vegeversion klassikosta: Chili sin carnen.

Eipä aikaakaan, kun pöytä on katettu: Olkaa hyvä. Alkumaljana kohotetaan kukkajääpaloilla somistettu raparperispritz: Bon Appétit!

Sanna Mansikkamäki & Anni Reenpää: Toukola – Rakkaudesta arkiruokaan

Otava 2025. 168 s. https://otava.fi/kustantamo/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti