tiistai 3. maaliskuuta 2020

Petteri Järvinen: Onecoin – suuri bittirahahuijaus


Laillista kusetusta?

Petteri Järvisen Onecoin – suuri bittirahahuijaus on maailman ensimmäinen kirja, joka kertoo kansainvälisen ja Suomen suurimman talousrikoksen uskomattoman tarinan.

Suomalaiset toimijat olivat henkilösuhteidensa ansiosta eturintamassa, kun maailmanlaajuinen Onecoin-kryptorahahuijaus käynnistyi vuonna 2014 Bulgariasta. 

Dipl.ins., it-asiantuntija Petteri Järvinen on seurannut Onecoinin hurjia vaiheita viitisen vuotta ja tallentanut ne vetävään ja perusteelliseen teokseensa Onecoin – suuri bittirahahuijaus (Docendo).

Järvinen kokee kansalaisvelvollisuudekseen varoittaa ihmisiä uhraamasta rahojaan katteettomilla lupauksilla pyörivään pyramidihuijaukseen, jonka kuvio on WinCapitaa laajempi uhrimäärässään: ”Olen tehnyt selvitys- ja valistustyötä, joka kuuluisi viranomaisille”, Järvinen toteaa.

Onecoinin tarinan ohella Järvinen selvittää kirjassaan, mitä kryptovaluutat ovat, mitä tarkoittaa valuutan louhinta ja antaa ohjeita siitä, miten huijaukset, ”virtuaaliset virtuaalivaluutat”, voi erottaa aidoista kryptovaluutoista kuten Bitcoinista. Tulevaisuudessa jokin niistä voi nousta maailmanvaluutaksi kansallisten valuuttojen rinnalle.

Kun uusi teknologia, ahneus, hyväuskoisuus ja röyhkeys paiskasivat kättä, syntyi jälleen yksi monista kryptovaluuttahuijauksista, Onecoin, jonka jäseniä on maailmalla lähes neljä miljoonaa. Kiinalaisia on eniten 1,3 miljoonaa, suomalaisiakin 30 000. Sijoitetut summat liikkuvat maailmalla miljardeissa, Suomessa miljoonissa.

Kuka tämän megaluokan huijauksen alkujaan keksi? Bulgarialainen, maan ylimmän johdon juhlima ”vuoden 2014 yrittäjänainen” Ruja Ignatova. Vai mafia? Rujan (ainakin nimellisesti) johtamalla yrityksellä on hulppeat toimistotilat Sofian keskustassa ministeriöiden ympäröimänä EU:n korruptoituneimmassa maassa.

Huijauksen avainsana on verkostomarkkinointi. Jäsenet haalivat uusia jäseniä myymällä ”koulutuspaketteja” ja onecoin-kolikoita, joille on luvattu huimaa arvonnousua, kun ”pörssi” aukeaa. Myyjät saavat 10 % kauppaamistaan, käytännössä kopioiduista ja ilmaisista pdf-tiedostoista. Näin verkosto sitouttaa jäseniään, tekee uhreista syyllisiä ja pelottelee heitä tilien sulkemisella, mikäli eivät noudata järjestön määräyksiä.

Petteri Järvinen on kirjoittanu yli kolmekym-
mentä kirjaa tietotekniikasta ja tietoturvasta.
Järvisen mukaan kyse on täydellisestä rikoksesta, jota viranomaiset Suomessa – KRP ja verottaja – seuraavat kädettöminä ja neuvottomina sivusta. Huijaustemput on tehty niin taitavasti, lakeja ja valvontaa kiertäen, etteivät viranomaiset ole mahtaneet mitään sille, että miljoonat ovat valuneet heidän silmien editse veroparatiiseihin. Mediakin on ollut aiheesta hämmästyttävän vähäsanainen.

Verottaja on tosin viime vuonna aktivoitunut ja nostanut syytteitä veropetoksista, jotka liittyvät pimeästi maksettuihin verkostopalkkioihin, Järvinen kommentoi.

Muualla maailmassa on jo vuosia sitten kääritty hihat ja ryhdytty todella tutkimaan Onecoiniin liittyvää rahanpesua, veronkiertoa ja muita hämäräpuuhia. Huijauksen kupla puhkesi, kun Saksasta lähetettiin vuonna 2017 kansainvälinen oikeusapupyyntö Bulgariaan, minkä seurauksena toimisto ratsattiin ja raskauttavaa aineistoa sisältävät tietokoneet takavarikoitiin.

Pyynnön jälkeen Bulgarian viranomaisilta meni tosin kolme kuukautta reagoida siihen. Sattuma tai ei, mutta samaan aikaan Ruja Ignatova katosi 500 miljoonaa mukanaan. FBI pidätti hänen veljensä, uutena Onecoinin johtajana toimineen Konstantin Ignatovin Los Angelesin lentokentällä maaliskuussa 2019 rahanpesusta epäiltynä.

Viimeinen niitti Onecoinin tarinaan lyötiin, kun Konstantin käänsi vankilassa takkinsa, tunnusti huijauksen ja pääsi todistajansuojeluohjelmaan. Ihmishenki on halpa miljardien rinnalla. Ainekset vetävään Hollywood-trilleriin ovat koossa. Ei ihme, että BBC on tekemässä aiheesta tv-sarjaa.

Uskomatonta mutta totta: monet jäsenet Suomessa uskovat edelleen saavansa rahansa takaisin korkojen kanssa, vaikka yksikään Onecoinin lupauksista ei ole toteutunut. ”Kolikot” eivät kelpaa edes yritykselle itselleen, saati sitten kenellekään muulle. Suomen maajohtaja Tommi Vuorinen jatkaa silti sitkeästi ja kehottaa laumansa jäseniä kärsivällisyyteen.

Onecoinin tarinalle ei siis ole pantu pistettä. Petteri Järvinen toivoo, että hänen kirjansa ”auttaa osaltaan hulluuden kierteen katkaisemisessa. Tieto on paras lääke huijauksia vastaan.” Hän lupaa kirjoittaa päivityksiä Onecoinin vaiheista Havaintoja digimaailmasta -blogiinsa:


Petteri Järvinen: Onecoin – suuri bittirahahuijaus. Docendo, 2020. 235 s.


2 kommenttia:

  1. Tunnen olevani jälleen niin siunattu avioliittoani, kun tohtori osagiede toi takaisin mieheni, joka erotti minut kanssani hyviä 3 vuorokautta. Olen nimeltä Anneli Jäätteenmäki. Vaikka minulla on suu koko kehossani, ei riitä, että kiitämme tohtori Osagiedea hänen avusta elämässäni. Mieheni oli eronnut kanssani 3 kuukautta ja joutunut olemaan tuskissa ja tuskalla ilman häntä. Joten etsin apua kaikkialta, mutta mikään ei onnistunut, ennen kuin tarkoitin tohtori Osagiedea, jonka kanssa otin yhteyttä verkossa. Selitin tilannetta hänelle ja hän lupasi, että aviomieheni tulee takaisin minuun 24–48 tunnin sisällä, sikäli kuin sydämeni silti lyö hänen puolestaan. Uskoin häneen ja hän valmisti loitsun minulle ja mieheni soitti minulle juuri kun tohtori Osagiede sanoi. Hän vetoaa ja sanoi, että hän tarvitsee minut takaisin ja elämme nyt jälleen onnellisina viimeiset 9 kuukautta. Kaikkien siellä lukevien artikkelini, jotka tarvitsevat apua, tulee ottaa yhteyttä häneen ... Sähköposti: doctorosagiede75@gmail.com tai whatsapp and viber puhelinnumeroon +2349014523836

    VastaaPoista
  2. En koskaan tiennyt, että voisin saada hyviä ja luotettavia oikeinkirjoituksen pyörittäjiä verkosta, jotka voivat todella auttaa minusta samanlaisia ​​ihmisiä, jotka tarvitsivat parisuhdetta. Erotin aviomiehestäni, kun hän hajosi kanssani ja meni takaisin entisen rakastajalleen, olin niin tuhoisa ja sydämestäni murtunut. En ollut enää minä ennen kuin ystäväni lähetti minut suurenmoiselle miehelle nimeltä Great Baba Ogbogo, että hän voisi auttaa minua tilanteessa. Aluksi epäilin, otin myöhemmin yhteyttä häneen ja hän kertoi minulle, että hän saa rakkausloitsu, joka on valmistettu minulle saadakseni mieheni takaisin luokseni. Saatuaani tarpeelliset päätökset tein kaiken hänen ohjeidensa mukaisesti ja suurimpana yllätyksenä sain puolisolta puhelun, että hän tulee kotiin ja hän oli pahoillani kaikesta, jonka hän sai minut läpi. Tulos oli onnistunut ja tänään elämme onnellisina. Annoin hänelle sanani, että jaan todistukseni maailman kanssa, jotta muut voivat saada häneltä kaikenlaista apua. Voit lähettää hänelle sähköpostia sähköpostitse: greatbabaogbogotemple @ gmail. com tai, kirjoita hänet WhatsApp-rivilleen +234902018697. Olen niin onnellinen kiitos loistavalle BaBa Ogbogolle

    VastaaPoista