torstai 21. heinäkuuta 2022

Ruusunnuppu puhkesi kukkaan

 Rosebud-kirjakauppojen historia liittyy tiiviisti Krunikan maisemiin. Hannu Paloviidan ja kumppanien unelma omasta kustantamosta, kirjapainosta ja -kaupasta on vaatimattoman alun jälkeen muuttanut osoitettaan, muotoaan ja nimeään. Nyt Rosebudin kruununjalokivenä komeilee Suomen suurin kirjakauppa Sivullinen Kaisaniemessä.


Rosebudin tarina alkoi kruunun hevostallin vintillä Limeksen kirjapainon tiloissa Kirkkokatu 6:ssa vuonna 1987. Limes on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestö, jossa Hannu Paloviita, Timo Ernamo ja Ari Ollinen muiden idealistien mukana pyörittivät kirjapainoa.

Oikeastaan idea syntyi jo ennen hevostallia, tarkentaa Rosebudin toimitusjohtaja Hannu Paloviita. Hänen, Mika Siltalan ja muutaman muun filmihullun tarkoitus oli alkujaan kustantaa elokuvakäsikirjoituksia nimellä Lieke (LImeksen ElokuvaKErho). 

Hanketta kypsyteltiin illanistujaisissa Krunikan legendaarisissa baareissa: vanhassa Pataässässä, Kolmessa Liisassa ja Savannassa.


Lieke ei tule koskaan kannattamaan, sen perustajajäsenetkin tietävät ja melkein myöntävätkin. Lieke on nykyisen kustantamoinnostuksen epätoivoisimpia ja romanttisimpia yrityksiä. Samalla tavalla kuin maalta karkotetut haaveilevat punaisesta mökistä mustaviinimarjapensaiden keskellä, työstään vieraannetut eivät lakkaa unelmoimasta omasta lehdestä tai, sen jälkeen kun Steve Jobs Applen keksi, omasta kustantamosta. 

– Saska Saarikoski, Ylioppilaslehti, 1987

Näiden synkkien pilvien alla toiminta oli tuskin ennättänyt pyörähtää käyntiin, kun kohtalo iski romantikkoja odottamattomalta suunnalta. Lieken suvun lakimies ilmoitti tylysti, että Lieke oli suojeltu nimi, jota ei ollut lupa käyttää. Ongelma kuitenkin ratkesi, kun Lieke-nimestä pudotettiin ensimmäinen e-kirjain pois: Like näki päivänvalon.

Rosebudin toimitusjohtaja
Hannu Paloviita.

Liken matka jatkui Vironkatu 9:n sisäpihan kellariin ja sieltä Kulmakatu 6:en kolmeen kerrokseen, jossa sijaitsivat toimisto ja paino. Ensimmäinen kirjakauppa, Arto Mellerin inspiroima Elävien kirjoissa, avautui sitä vastapäätä Kulmakatu 3:ssa. Kaikkiaan Krunikassa on vuosien varrella sijainnut parisenkymmentä Rosebudin varasto- ja toimistotilaa sekä yli kymmenen työsuhdeasuntoa, joissa puolet firman työntekijöistä asui.

Rosebud onkin yksi Kruununhaan suurimpia yksityisiä työllistäjiä, jonka palkkalistoilla parhaimpaan Like-aikaan oli yli 25 ihmistä. Yksi heistä, Armando Alvarez, tuli Suomeen äitinsä mukana Equadorista kymmenvuotiaana ja aloitti työskentelyn siivoojana. Nykyisin hän toimii Rosebudin korvaamattomana tuotantopäällikkönä.

Rosebudin taipaleella pop-up-myymälöitä on noussut kuin sieniä sateella. Yhteensä rakennettuja kirjakauppoja on ollut kaikkiaan peräti 80 ja yhtä aikaakin toiminnassa tusinan verran. Myymälät ovat sijainneet keskustassa, etäpisteitä ovat olleet Kaapelin, Korjaamon ja Vuosaaren kaupat. Etäisin, Kuopion kauppahallin myymälä, täytti juuri kymmenen vuotta.

Kun Liken julkaisutoiminta paisui vuosi vuodelta, töitä yötä myöten paiskinut Hannu tuumasi, että oli muutoksen paikka. Hän myi kirjankustantamisen liiketoiminnan Otavalle vuonna 2005, kun Like oli juuri muuttanut Liisankadulle. Nyt se jatkaa toimintaansa itsenäisenä Otavan sisäpihan puutalossa Uudenmaankadulla.

Like-nimi meni kustannustoiminnan myötä, joten jälleen oltiin nimiongelman äärellä. Kirjakauppatoiminta tarvitsi uuden nimen. Tämä ei tuottanut suurtakaan päävaivaa, sillä Hannulle oli itsestään selvää, että kirjakauppaketjusta tulisi Rosebud.

Itsekin elokuvateatterissa työskennellyt Hannu oli 1980-luvulla osallistunut muiden filmifriikkien mukana Mukkulan Citizen Kane -elokuvaseminaariin ja katsonut kyseisen elokuvan kymmenisen kertaa. Rosebud (ruusunnuppu) on monesti maailman parhaimmaksi äänestetyn elokuvan pienen Kanen puisen kelkan nimi. Se merkitsi lapselle rakkautta ja turvaa.

Aino Keinäsen taiteilijakirjateos Nuppu Gallerian näyttelyssä.

Tällä hetkellä Rosebudin toimistotilat sijaitsevat Meritullinkatu 21:ssä. Ainoan oman tilan Hannu osti entisestä Elannon talosta Mariankatu 21:sta vuonna 2007. Sen tiloissa toimii kirjakaupan ohella Nuppu Galleria, jonka vaihtuvissa näyttelyissä on ollut esillä niin maalauksia, valokuvia kuin installaatioita.

Parhaillaan nähtävänä on Aino Keinäsen ja Antti Raitalan teoksia, jotka vievät todellisuuden tuolle puolen. Heidän monitasoiset ”veistoskollaasinsa” ja installaationsa ihastuttavat estetiikallaan ja kutsuvat katsomaan tarkemmin niiden pinnan alle. Teokset myös hymyilyttävät hiljaisella huumorillaan. Näyttely jatkuu 3.9. saakka.

Tärkeintä kuitenkin ovat kirjat ja ennen kaikkea painetut kirjat. Ne ovat kokonaistaideteoksia, joiden kannet, taitto, päänauhat ja kuvitus luovat kutkuttelevan kouriintuntuvaa odotusta ennen kuin niiden kansien välisiin maailmoihin sukeltaa.

Rosebud Sivullinen on kirjallisuuden ystävien aarreaitta.

Hannun toistaiseksi suurin hanke, Rosebud Sivullinen, sijaitsee Kaisa-talossa entisen Pukevan 1 400 neliön tiloissa osoitteessa Kaisaniemenkatu 5. Valoisan ja avaran myymälän hyllyiltä ja varastoista löytyy tasokasta kirjallisuutta moneen makuun: kaunoa ja tietoa, suomen- ja vieraskielistä. Eri kirjanimikkeitä on tarjolla kaikkiaan lähes 45 000 kappaletta.

Sivullisessa myös tapahtuu koko ajan. Sen stagelle, lavalle, mahtuu kuusi ihmistä keskustelemaan kirjallisuudesta, ja yleisölle on varattu sata istumapaikkaa. Stagen tilaisuudet myös striimataan, joten niitä voi myöhemminkin katsella ja kuunnella, jollei itse ehtinyt paikalle. Sivullinen_Stage -linkistä pääsee aarteen äärelle.

Me krunalaiset olemme onnekkaita, kun aivan nurkan takana aukeaa kirjallisuuden ihmemaa. Ei tarvitse kuin avata ovi Mariankadulla tai Kaisaniemenkadulla ja astua sisään. Saska Saarikoski oli sittenkin väärässä. Hannu Paloviidan unelmilla on siivet, jotka kantavat.

Rosebud Books