sunnuntai 19. elokuuta 2018

Kati Reijonen: Iso ajatus


Voiko älykkö uskoa Jumalaan?

Kati Reijonen halusi selvittää itselleen, mitä Jumalasta oikein ajattelee. Pohdinnoista syntyi kirja, Iso ajatus, joka avaa mielenkiintoisia näkökulmia meitä kaikkia koskettavaan aiheeseen.

Jokainen, joka on vakavasti tekemisissä tieteen kanssa, kyllä vakuuttuu vähitellen siitä, että maailmankaikkeuden laeissa ilmenee jonkinlainen ihmistä paljon ylempi henkivoima.”
Albert Einstein


Muotoilun tohtorin ja filosofian maisterin tutkinnot suorittanut Kati Reijonen on tarttunut arkaan aiheeseen teoksessaan Iso ajatus – Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus? (Atena). 

Hankkeesta kuultuaan hänen tuttavansakin varoitti: ”Ajattele mainettasi, mitä sinusta ajatellaan sen jälkeen, kun sinut yhdistetään Jumalaan.”

Brändistään piittaamatta Reijonen omisti vuoden ”epätieteelliseen, henkilökohtaiseen projektiinsa”. Lähti selvittämään kysymystä Jumalan olemassaolosta, tiesi jo lähtöviivoilla, ettei vastausta löydy – mutta etsiminen kannatti silti.

Reijonen kirjoittaa sujuvasti, kiinnostavasti, hänen kirjaansa lukiessa tuntuu kuin istuisi iltaa juttelemassa syvällisiä hyvän ystävän kanssa. Hän taustoittaa hengellistä etsintäänsä oman elämänsä kiemuroilla, mutta on myös tutkinut aihettaan perinpohjaisesti monelta kantilta: teoksen kirjallisuusluettelo on viiden sivun mittainen.

Jumala on kysymys, joka pysyy ja johon moni maailmankuvaamme mullistanut tiedemieskin on Einsteinin tavoin etsinyt vastausta. Heihin kuuluvat muiden muassa fyysikot Max Planck, Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg ja Erwin Schrödinger. He eivät tehneet tiukkaa jakoa uskonnon ja tieteen välillä vaan ajattelivat näiden valottavan todellisuuden ”eri puolia”.

Charles Darwinkaan tuskin olisi innostunut siitä, että hänen luomaansa evoluutioteoriaa alettiin käyttää uskontoa vastaan, sillä teoksessaan Lajien synty, hän kirjoittaa sivulla 428 seuraavasti: ”todennäköisesti kaikki orgaaniset oliot, jotka koskaan ovat eläneet maan päällä, ovat peräisin jonkinlaisesta yhdestä muinaisesta muodosta, johon elämän hengen puhalsi Luoja.”

Kati Reijonen on helsinkiläinen kirjoittaja ja meditaatio-ohjaaja.
Kuva: Touko Hujanen

 
Jonkinlainen versio Jumalasta löytyy kaikista kulttuureista jo ammoisista neoliittisista ajoista lähtien. Einstein puhui ”salaperäisyyden tajusta”, laulaja, lauluntekijä Leonard Cohenin mukaan kaikkien ihmisten elämässä on henkinen puoli. Olisiko meillä peräti jonkinlainen ”Jumala-vaisto?”, Reijonen kysyy.

Entä mistä kaikki on saanut alkunsa? Miksi on jotain, sen sijaan ettei olisi mitään? Mistä tietoisuus on syntynyt, entä minne se kuoltuamme katoaa? Näihin kysymyksiin tiedekään ei osaa vastata. Entä ”kaiken teoria”, sille ei tunnu löytyvän keksijää ja todennäköiseltä näyttää, ettei löydykään.

Jyrki Riekin maalaus Red Planet (osa)

Kaikkia nämä kysymykset eivät miellytä. Evoluutiobiologi Richard Dawkinsin mukaan elämän alku oli vain onnekas kemiallinen sattuma. 

Voisiko todella olla niin, että kiehuvasta molekyylisopasta kehittyi käsittämättömän moninainen ja tarkoituksenmukainen luomakunta vain sattuman kauppaa?

Tässä kohdin tiedeuskon ja uskonnon sukset menevät ristiin. Taide ja uskonto sen sijaan ovat Reijosen mukaan sisaruksia, jotka yrittävät luoda merkitystä elämän kaaokseen etsimällä sen tarkoitusta.

Pahimmillaan uskonnot voivat kuitenkin karkottaa Jumalasta. Kuten Reijonen toteaa kirjassaan, uskonnot ovat kaapanneet Jumalan ja vuosisatojen aikana synnyttäneet niin monimutkaisten oppirakennelmien viidakon ihmisen ja Jumalan välille, että Jumala tuntuu kadonneen sinne kokonaan.

Ei ihme, että älyköt eivät niiden sisällä viihdykään vaan liikuskelevat niiden reunoilla. Reijonen toteaa itsekin olevansa Jumalaan uskova uskonnoton, vaikka kuuluukin kirkkoon.

Voisiko amerikkalainen kirjailija ja älykkö Alfred Kazin olla jonkin olennaisen jäljillä pohdiskellessaan kysymystä, miten pysyä vapaana ideologioiden ja kulttien kahleista ja pysyä kuitenkin moraalisesti vastuussa sille ”tuntemattomalle kaikkien arvojen alkuperälle, jota yksinkertaisuuden vuoksi sanotaan Jumalaksi.”

Ajatuksia herättävä, vallan kiinnostava kirja.

Kati Reijonen: Iso ajatus – Pitäisikö Jumalalle antaa vielä mahdollisuus?
 Atena.  2018. 363 s.
Kati Reijonen kirjoittaa Nollaus-blogia

Jyrki Riekin Totschweigen (Kuoliaaksi vaiettu) näyttely Galleria A2:ssa 31.8. saakka.