torstai 15. syyskuuta 2016

Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja – Miehen työt


Tuomas Kyrö teki miehen työn

Tänä syksynä ilmestyy peräti kolme uutta Mielensäpahoittaja-teosta. Samalla kirjailijalle aukeaa uusi ura, sillä teoksessa Mielensäpahoittaja – Miehen työt (WSOY) hän siirtyy tietokirjapuolelle.Tuomas Kyrön luoma Mielensäpahoittaja on Suomen rakastetuin kirjallinen hahmo. Ensimmäisestä teoksesta, vuodesta 2010 lähtien, kirjoja on myyty yli 400 000, elokuvan on nähnyt puoli miljoonaa katsojaa, ja näytelmiä on esitetty täysille saleille kymmenissä teattereissa ympäri maata.

Nyt Mielensäpahoittaja on kirjoittanut varsinaisen elämäntaito-oppaan Miehen työt, joka kokoaa yksiin kansiin ihmiselon sisä- ja ulkotyöt. Kyrön omin sanoin ”Mielensäpahoittajassa on kyse miehestä ja asenteesta, jonka ansiosta hahmo liikkuu vapaasti lajityypistä toiseen, fiktiosta faktaan. Mielensäpahoittaja tietää, kuinka asiat pitää tehdä ja mieluusti jakaa viisautensa”.

Hän opastaa teoksessaan miten niin renkaat kuin vaimo vaihdetaan, villasukka parsitaan, perunaa ja lapsia kasvatetaan. Raikkaasti taitetun kirjan tervehenkiset valokuvat tuovat puuhat silmän kautta käden ulottuville. Oppaasta löytyy kaikki se tieto ja taito, joka nykyihmiseltä puuttuu. Kirjansa julkistamistilaisuudessa Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä Kyrö jakoi lisää varteenotettavia Mielensäpahoittajan neuvoja.

– Jos esimerkiksi rännejä ei pidä kunnossa, niin parisuhteessakin jokin vuotaa. Asioita ei siis saa päästää repsahtamaan. Ja vaimon kanssa on aina neuvoteltava, toisin sanoen vaimo puhuu ja mies vaikenee.

Mielensäpahoittaja jakaa neuvoja myös kyökin puolella. Reseptikirja Mielensäpahoittajan keittiössä ilmestyy lokakuun lopussa. Teos sisältää ainutlaatuisia näkemyksiä ruoasta, satakunta herkullista perinteisen kotiruoan reseptiä ja ruokahalua nostattavia kuvia.

– Kirja ei todellakaan sisällä hittituotteita vaan perinneruoka nostetaan vihdoin sille kuuluvaan kunniaan. Se tulee olemaan hipstereiden seuraava trendi, jonka huipulla komeilee nyhtökauraläskisoosi, Kyrö ennustaa.


Eikä tässä vielä kaikki. Marraskuussa – ensilunta odotellessa – ilmestyy Mielensäpahoittajan hiihtokirja, joka sisältää uusia kaunokirjallisia tarinoita maailman kauneimmasta ja tärkeimmästä turhuudesta, talviurheilusta. Sen kruunaa Mielensäpahoittajan oma kisaopas Lahti 2017 MM-kisoihin. Siihen liittyy hahmon uusin aluevaltaus, ohjelmallinen metsäkatsomo Salpausselän harjulla helmikuussa 2017.Kaiken tämän ohella Mielensäpahoittaja ehtii nousta jälleen näyttämölle 21. päivä syyskuuta. Nyt estradina on Kansallisteatterin Pieni näyttämö, jolle Mikko Myllyaho on ohjannut Ilosia aikoja, mielensäpahoittaja -näytelmän, jonka pääosissa nähdään Maruska Verona ja Vesa Vierikko.


 Syksy kuluu siis sutjakkaasti Mielensäpahoittajan mieliinpainuvassa seurassa!
 Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja – Miehen työt. WSOY, 2016. 144 s.