keskiviikko 5. helmikuuta 2020

Satu Kaski & Vesa Nevalainen: Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään?


Luovuus tarvitsee (myös) laiskuutta

Mielentuntijat Satu Kaski ja Vesa Nevalainen tarkastelevat laiskuutta monelta kantilta teoksessaan Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään? Kiinnostavasta aiheesta ei juuri puhuta, vaikka heidän mielestään syytä olisi.


Mielen ongelmat ajavat ihmisiä sairauslomille. Kelan tilastojen mukaan viimeisten kolmen vuoden aikana mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa saaneiden määrä on kasvanut peräti 43 prosenttia. Hurjinta kasvu on ollut 16–34-vuotiailla naisilla, peräti 57 prosenttia. Yleisimpiä syitä olivat masennus- ja ahdistuneisuushäiriöt.

Yritämmekö täyttää mahdottomia vaatimuksia kotona, töissä ja jopa vapaa-ajallakin niin sinnikkäästi, että raadamme itsemme hengiltä? Stressaantuneina puurtaessamme emme malta kuunnella kehomme varoituksia, ennen kuin mieli tekee totaalisen stopin. Olisiko kannattanut hetkeksi pysähtyä laiskottelemaan?

Psykoterapeuttien, alan ammattilaisten Satu Kasken ja Vesa Nevalaisen teos Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään (Kirjapaja) tulee tarpeeseen. Se perehdyttää laiskottelun niin hyviin kuin huonoihinkin puoliin ja opastaa luovan laiskottelun jaloon taitoon

Laiskottelusta on moneksi: se voi olla henkistä, sosiaalista tai fyysistä. Se voi olla tilannekohtaista, ja sitä määrittelevät eri yhteiskunnat ja kulttuurit omilla tavoillaan. Ihmiskunnan laiskuudesta kärsii nykyään koko maapallo. Kuten tekijät kirjoittavat: ”Muovi ei tuhoa maapalloa vaan laiska ihminen, joka jättää muoviroskat lojumaan ympäriinsä”.

Laiskureista löytyy erilaisia perustyyppejä. Sosiaalipummi elää muiden siivellä, mutta voi toisaalta ahkerasti hakea monenlaisia sosiaalietuuksia, jottei töitä tarvitsisi tehdä. Huomenna sitten -laiska lykkää asioiden hoitamista, koska ei tiedä, miten aloittaisi tai jatkaisi. Sitä paitsi aina tulee eteen jotain mielenkiintoisempaa tekemistä.

Hannu Hyrskeen teos Selitys.

Pelokas laiska pelkää epäonnistuvansa, eikä uskalla edes yrittää mitään uutta ja vähitellen syrjäytyy. Toisaalta työyhteisössä voi olla kilpailua ja kateutta sekä piintyneitä työskentelymalleja. Tällöin itsenäistä toimijaa pidetään ”haihattelijana”, jonka olisi paras sopeutua pölyttyneisiin rutiineihin muiden mukana.

Laiskottelu (välillä) estää polttamasta itseään loppuun ja masentumasta, paradoksaalisesti se voi myös masentaa. Jatkuvasti laiskotellessa mieli tylsistyy ja kapeutuu, eikä ihminen näe ympärillään olevia mahdollisuuksia. Syntyy noidankehä, asiat jäävät hoitamatta, ja mieli masentuu.

Toisaalta myös myönteinen kehä vahvistaa itseään. On voitettava epäonnistumisen pelko ja yritettävä, vaikkei aina onnistuisikaan. Ongelmanratkaisuyritykset aktivoivat aivoja ja niiden neuronisia yhteyksiä. Kuten tekijät toteavat: ”Tämä taas lisää luovuutta, mikä näkyy parempina ongelmanratkaisutaitoina”.

Satu Kaski ja Vesa Nevalainen ovat
julkaisseet yhdessä useita teoksia.
Kirjan tekijät väittävät, ettei Ihmiskunta olisi selvinnyt ilman hyödyllistä, luovaa laiskottelua. Päätään ei kannata loputtomasti puskea seinään ja olla ”ahkera”, jos ratkaisua ei ole näköpiirissä eikä tulosta synny. Silloin kannattaa puhaltaa peli poikki ja ottaa luova tauko. Antaa asian olla ja mielen rauhoittua, jotta aivot vapautuvat niitä kahlitsevista urautuneista ajatusmalleista.

Hyvin nukutun yön jälkeen, kun mieli on puhdistunut turhasta sälästä, aivot ovat parhaassa tapauksessa sommitelleet vanhan tiedon pohjalta uuden luovan ratkaisun. Näkökulman vaihtoa kannattaa myös kokeilla ja miettiä, mikä on oleellista ja keskittyä siihen: tehdä vähemmän, mutta paremmin.

Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään on inspiroiva opas itsetuntemukseen ja luovan laiskottelun hyötyihin. Teos kyseenalaistaa urautuneita toimintamalleja ja kannustaa pohtimaan omaa laiskuutta ja syitä sen takana. Asioiden aikaansaaminen (luovan laiskottelun avittamana) tuottaa sitä paitsi enemmän mielihyvää kuin pelkkä tyhmistävä laiskottelu.

Satu Kaski & Vesa Nevalainen:
Miksi kannattaa (välillä) olla tekemättä mitään?
Laiskottelun jalo taito. Kirjapaja. 2020. 180 s.

Hannu Hyrskeen teoksia Galleria Duetossa 23.2. saakka.