maanantai 13. toukokuuta 2019

Merja Asikainen: Rivieraterveisin Sari Havas


Toinen todellisuus tuo onnea

Näyttelijä Sari Havaksen unelmasta tuli totta, kun hän viitisentoista vuotta sitten hankki kodin Ranskan sinisen rannikon liepeiltä Rivierasta. Merja Asikaisen kirjoittama teos paljastaa, ettei sopeutuminen sujunut kommelluksitta, mutta alueen lämpö, värit, maut ja rento elämäntapa lumoavat yhä edelleen.Riviera hyväilee kaikkia aisteja, siellä ne kaikki saavat tyydytystä. Herään eloon, virkoan tuntemaan ja nauttimaan elämästä”, Sari Havas tunnusti tietokirjailija, toimittaja Merja Asikaiselle, joka itsekin on käynyt Rivieralla parikymmentä kertaa. 

Hän kirjasi Sarin kokemuksia ja tuntemuksia teokseensa Rivieraterveisin Sari Havas (Docendo), joka on kuin aurinkoinen tuulahdus lumoavalta rannikolta.

Sarin ensiaskeleet Ranskassa eivät rohkaisseet jatkamaan tuttavuutta. Parikymppisenä au pairina Pariisissa oli paettava isäntää, joka halusi jotain ihan muuta kuin talousapua. 

Eikä paarialuokkaan luettavana apulaisena olo ylhäisessä perheessäkään ollut herkkua. Mutta rakkaus maahan oli syttynyt, ja unelma omasta asunnosta alkoi kangastella mielessä.

Sarin ensimmäinen koti nykyisen ex-miehen kanssa löytyi syksyllä 2003 Provencen idyllisestä Bouyonin pikkukylästä maaseudun vuorenrinteeltä. Asunnon ikivanha avain oli niin raskas ja suuri, ettei mahtunut taskuun. Siellä alkoi kotiutuminen ja aitoranskalaisen elämänmuodon opettelu syrjässä hälisevästä turistirannikosta.

Kun asunto avioerossa jäi ex-miehelle, Sari aloitti uuden oman kodin metsästyksen, tällä kertaa lähempää merta. Toiveiden sielunmaisema löytyi tunnelmallisesta taiteilijoistaan tunnetusta Vencen pikkukaupungista kymmenen kilometrin päässä rannasta.

Keskiajalta peräisin olevan entisen linnarakennuksen kolmannen kerroksen vinttihuoneistosta avautuu upeat näköalat vuorille ja Sarin suosikkipaikkaan Antibesin niemelle saakka.

Sari Havas kirjan julkistamistilaisuudessa
Ranskan Suomen-suurlähetystössä.
Ilman uhrauksia asunnon hankinta ei olisi ollut mahdollista. Niinpä omistusasunto Suomessa vaihtui vuokrakotiin. Mutta Sari ei uhraustaan kadu, sillä ajoittainen asuminen – toinen elämä – Rivieran säihkyvän rannikon leppeässä ilmastossa tuo hänen elämäänsä niin paljon onnea ja iloa.

Sen viiden vuoden aikana, jonka Sari on huoneistoaan emännöinyt, on ehtinyt tapahtua monen moista: tulipalo, maanjäristys ja ilmastonmuutoksen kiihdyttämät säätilan rajut heilahtelut. Ranskan raskas byrokratia ansaitsee ihan oman lukunsa.

Harmit kuitenkin unohtuvat, kun aamuyöstä avoimista ikkunoista alkaa leijailla sisään leipomoissa paistuvien herkkujen suloinen tuoksu. Liisankadun Alepaan tallustellessa ei voi kuin kadehtia Saria, jonka Vencen asuintalon edustalla on aamupäivisin pieni nurkkaus, jossa toimivat kalakauppias, lihakauppias ja maustekauppias.

Lähistöltä löytyy myös juustokauppoja, herkkupuoteja ja vihanneksia pursuava ruokatori. Kaupungin lukuisissa vesi- ja suihkulähteissä pulppuilee raikas, terveellinen vuoristovesi.

Jotta emme jäisi ihan osattomiksi näistä herkuista, kirjassa on mukana paikallisia reseptejä, jotka siivittävät makumatkalle Rivieralle. Sarin kotiaukion kantaravintola Clemanceaun ruokaohjeen ”Sinisimpukat arrabbiata-kastikkeessa” pelkkä lukeminen nostattaa veden kielelle.

Rivierankävijät Merja Asikainen ja Sari Havas. 

Sarin ihanan asunnon heikko kohta ovat sinne johtavat kuluneet, kiviset kierreportaat. Kun hän oli palaamassa illalliselta kihlattunsa Riston kanssa huhtikuussa 2018, valot yllättäen sammuivat portaikossa. Korkokengät eivät tuossa tilanteessa ole paras vaihtoehto, joten seurauksena oli ilmalento, mahtava kuhmu ja aivotärähdys.

Risto oli suunnitellut kosivansa Saria jossain alueen romanttisessa paikassa ennen Suomeen paluuta. Tällin aiheuttama sairaalareissu sotki suunnitelman, ja paikka vaihtui Nizzan lentokentäksi. Ranskan maaperällä ehdittiin silti ostaa sormus ja juoda kihlajaissamppanjat.


Sari hankki Vencen asunnon itselleen, mutta kun heitä on nyt kaksi, pariskunta on alkanut haaveilla pienestä talosta Vencen vanhan kaupungin muurien lähettyviltä. Sinne mahtuisi myös sukua ja ystäviä vierailemaan.

Mikäpä on haaveillessa Clemanceaun tunnelmallisella terassilla roseeviinin helmeillessä laseissa. Sarin unelmista on ennenkin tullut totta.

Merja Asikainen: Rivieraterveisin Sari Havas.
Docendo, 2019. 232s.
Teos on runsaasti kuvitettu Sarin ottamilla valokuvilla, jotka tuovat maisemat ja paikallisen ilmapiirin käsinkosketeltaviksi.

Lisää Ranska-tietoa jakaa taidefilosofi, matkailun ammattilainen Liisa Väisänen, joka vie kiinnostavalle retkelle kaikkien aistien maahan teoksessaan Ranska, rakkaudella (Kirjapaja, 2019).