maanantai 27. heinäkuuta 2020

Seppo Seitsalo & Ilkka Taipale (toim.): Taide vanhin voitehista


”Taide antaa sysäyksiä elämään”

Runsaasti kuvitetussa, kiinnostavassa teoksessa Taide vanhin voitehista esitellään monipuolisesti kuvataidetta sairaaloissa. Taide ei poista sairautta, mutta se voi edistää parantumista, antaa omalla tavallaan toivoa ja avata uuden horisontin, aukkoja pois sairaalan arjesta.

Taiteen parissa pitkät käytävät tuntuvat lyhyemmiltä, askeleet kevyemmiltä ja ajatukset positiivisemmilta.”

Jo lääketieteen isä Hippokrates oivalsi perustavanlaatuisen totuuden: Ars longa, vita brevis – taide on pitkä, mutta elämä lyhyt. Nyt on seurantatutkimuksin todistettu, että taide voi pidentää myös ihmisikää. Puhumattakaan taiteen elämää rikastavista vaikutuksista.

Mittavan Taide vanhin voitehista – kuvataidetta sairaaloissa -teoksen toimittajat professori Seppo Seitsalo ja dosentti Ilkka Taipale toteavat kirjassaan, että sairaaloiden taidehankinnat ovat olleet ilahduttavasti myötätuulessa. Tämän ovat mahdollistaneet prosenttiperiaate, sairaaloiden taidebudjetointi ja näyttelytoiminta sekä taidelahjoitukset ja -sijoitukset.

Taiteen esiinmarssi sairaaloissa ja hoitolaitoksissa perustuu vahvaan tutkimukselliseen näyttöön sen myönteisistä terveys- ja hyvinvointivaikutuksista niin psykologisista, fysiologisista kuin sosiaalisistakin. Teoksen asiantuntijakirjoittajat esittelevät artikkeleissaan näitä vaikutuksia ja niihin liittyviä tutkimuksia. Kiinnostavaa luettavaa teoksessa tarjoavat myös kertomukset monien sairaaloiden kokemuksista kuvataiteen ja sen tekijöiden parissa.

Ulla-Mari Lindström: Suuria pieniä ihmeitä.
8-osainen valokuvateossarja KYSin
vastasyntyneiden teho-osastolla.
Sairaalataiteen jättiläisen, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin, kokoelmiin kuuluu noin 4 500 teosta deponoinnit mukaan lukien. HUSin taidetoimikunta pyrkii ostamaan teoksia ennen kaikkea nuorilta taiteilijoilta, joten niitä hankitaan esimerkiksi Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyistä.

Odotushuoneen seinille ripustetun taiteen on todettu vähentävän asiakkaiden jännitystä ja pelkoja sekä vievän ajatukset pois ahdistavasta tilanteesta. Taide vanhin voitehista -teoksen toimituskuntaan kuuluva HUSin taideasiantuntija Kirsti Bergström kertoo, miten taide voi yllättäen viedä mennessään. Silloin aika ja paikka unohtuvat:

Pyydämme vuoroaan odottavilta asiakkailta mielipiteitä teoksista ja niiden paikasta. Kerran tällaisessa tilanteessa teoksen paikkaa pohtivaa asiakasta kutsuttiin vastaanotolle ja hän sanoi, ettei voi vielä tulla kun tämä ripustus on kesken!

Teosten ei suinkaan aina tarvitse olla seinille ripustettavia maalauksia tai grafiikkaa. Taide voi kummitella yllättävissäkin paikoissa, olla hauskaa ja huumorilla höystettyä. Hyvä esimerkki tästä on galleria Ortonista hankittu Anssi Kasitonnin lasikuituveistos Grand Safari, joka kurvailee hilpeästi kolkossa parkkihallissa.Taide on livahtanut myös Meilahden sairaala-alueen pitkiin tunnelikäytäviin, joihin toistakymmentä maan johtavaa graffititaiteilijaa on spreijannut satoja metrejä graffiteja tunneleissa kulkevien viihdykkeeksi.

Orton – nykyään Live – on sarjassaan ainutlaatuinen: Se on ”galleria, jolla on oma sairaala”. Näin Seppo Seitsalo ja galleristi Sirpa Viljanen leikkisän ylpeästi toteavat esitellessään vuonna 2001 perustetun, Invalidisäätiön tiloissa sijaitsevan gallerian aktiivista toimintaa.

Vuosien varrella galleriassa on esitelty yli kahdensadan niin Suomen eturiviin kuuluvien taiteilijoiden kuin nuorten lupaustenkin teoksia. Teosvalikoiman skaala on laaja: se ulottuu rakastetun Kylli-tädin piirroksista Anna Tuorin unenomaisiin maalauksiin, Kain Tapperin hivelemään houkuttelevista puuveistoksista Roi Vaaran performansseihin.

Legendaarisen taidekriitikko Otso Kantokorven yllättävän ja surullisen poismenon jälkeen kuraattorina on toiminut huikeista tekstiiliveistoksistaan tunnettu taiteilija Pauliina Turakka Purhonen. Ammattilaisvoimin hoidettu galleria on esittänyt korkeatasoista, vaikeinakin pidettyjä aiheita sisältävää taidetta. Silti palaute on ollut positiivista, joten mitään ennakkosensuuria ns. ”hoivataiteen” filtterin läpi ei ole tarvinnut harrastaa, kirjoittajat toteavat.

Viggo Wallensköldin öljymaalaus Coctail HUSin Raaseporin
sairaalan röntgenosastolla on yksi sen rakastetuimpia teoksia.

Taidehistorioitsija, tietokirjailija Marjatta Levanto sai ainutlaatuisen tehtävän, kun hänet valittiin kuraattoriksi vastaamaan uuden Lastensairaalan taidehankinnoista miljoonan budjetilla. Hankkeeseen valituilla kotimaisilla taiteilijoilla oli kolmisen vuotta aikaa suunnitella ja toteuttaa teoksensa ennalta valittuun tilaan tarkkaan määritellylle käyttäjäkunnalle.

Levanto sai tehtävästään yllättäen myös ikävää palautetta. Moni kun oli vakaasti sitä mieltä, että lastensairaalaan sopivaa taidetta olivat vain keijut, tontut ja prinsessat. Kun ilmeni, ettei niitä ollut tulossa, seurauksena oli pilkkaa ja vähättelyä. ”Henkilökohtaisilta hyökkäyksiltäkään en välttynyt, ehkä odottamattomin oli kunnianimitys suvakkihuora!”

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Lastensairaalaan saatiin hieno viidenkymmenen teoksen kokoelma suomalaisen nykytaiteen keskeisiltä tekijöiltä. ”Koska taiteen tehtävä ei ole koristella eikä kuvittaa, kiinnitin lasten kohdalla erityisesti huomiota erilaisten taiteenkokemistapojen moninaisuuteen”, Levanto kirjoittaa.

Kari Cavénin Selfie, peilit kuperalla
alustalla, tarjoaa lukemattomia mah-
dollisuuksia tarkastella kuvajaistaan
Lastensairaalan kahviossa.
Mahdollisuus katselemisen ohella kokeilla, kuunnella ja kosketella teoksia luovat sairaalamiljööstä lapsille ja nuorille monella tasolla innostavan, uteliaisuutta herättävän ja valoisan kokemuksen. Joukossa on myös yllätysteoksia, jotka saattavat piileskellä oudoissakin paikoissa, ulokkeissa ja syvennyksissä.

Yksi valituista taiteilijoista on ”kierrätystaiteen” mestarina tunnettu Kari Cavén, jonka pelkän nimen mainitseminen nostaa hymyn hänen teoksiinsa ihastuneiden huulille. Romukaupoista ja siirtolavoilta keräämistään esineistä Cavén loihtii mielikuvituksellisia veistoksia, joihin sisältyy myös kielellisiä oivalluksia ja ilottelua.

Tilausteokset tarjoavat taiteilijoille työtä ja mahdollisuuden toteuttaa visioitaan. Kaikki ei kuitenkaan aina mene yhtä sujuvasti kuin Strömsössä.  Kuvataiteilija Lauri Nykopp kertoo kirjassa elävästi hankaluuksista, joihin hän törmäsi luodessaan Mikkelin Koivupuiston uuden Perhetalon julkisivujen taideteoksia.

Suurhanke oli edennyt jo pitkälle, kunnes työläs projekti oli vähällä kaatua pulttien peitenappeihin, jotka rikkoivat teoksen pinnan. ”No jos minä maalaan öljyväreillä nuo napit”, taiteilija päätti sinnikkäästi.

Nykopp teki mitä lupasi. ”Niinpä sitten kiipeilykypärä päässäni tein nostolaitteen nokassa noin 15 pienellä pensselillä 3 600 miniatyyrimaalausta. Tuli melkein hyvä.” Kaikki meni nappiin: ”Positiivisesta, mielikuvitusta ruokkivasta Koivupuisto-teoksesta, uudesta Mikkelin nähtävyydestä, kaikki ovat iloisia.”

Tässä vaiheessa Lauri Nykoppin Koivupuistoteoksen
pulttien päät kaipasivat vielä siveltimen kosketusta.

”Jokaisella on oikeus taiteeseen” sopisi motoksi sairaalataiteesta puhuttaessa. Taide kuuluu myös heille, joiden rajoittava elämäntilanne ei salli vierailuja gallerioissa ja museoissa. Silloin taide tuo vaihtelua ja virikkeitä, luo kodinomaista tunnelmaa paitsi sairaaloihin myös hoitolaitoksiin.

On tärkeää, että saa istahtaa taulun viereen ja ruveta pohtimaan, mitähän se taidemaalari on ajatellut, kun on maalannut kyseisen teoksen. Minulle on erittäin tärkeää, että kotini seinillä on kuvataidetta. Tuntuisi oudolta, jos seinät olisivat tyhjät… Taide on itsestään selvä osa ja erottamaton osa elämääni. En edes osaa kuvitella elämää ilman, että siinä olisi taidetta. Taide antaa sysäyksiä elämään.”
       – Kyllikki Holman (93 v), Palvelukoti Sofia, Laajasalo

Matti Peltokangas: Suuri Sydän. Havainnekuva

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas voitti teoksellaan Suuri Sydän kansainvälisen taidekilpailun, jolla haettiin ympäristötaideteosta Meilahden kallioille. 14 metrinen teos on suunniteltu toteutettavan 3D tulostuksena, jolloin se on suurimpia tällä tekniikalla tehtyjä rakenteita maailmassa. Tavoitteena on, että teos voitaisiin vihkiä samanaikaisesti, kuin HUSin uusi Siltasairaala vuonna 2022.

Seppo Seitsalo & Ilkka Taipale: Taide vanhin voitehista –
kuvataidetta sairaaloissa. HUS taidetoimikunta. 2020. 206 s.