lauantai 9. huhtikuuta 2016

Uhrauksia taiteen alttarille

Rakkaudella Heino -näyttely esittelee ensimmäistä kertaa laajasti Heinon taidesäätiön merkittävää taidekokoelmaa. Arvoisensa estradin teokset ovat saaneet HAMin korkeista kaarihalleista.

Kauppaneuvos ja rouva Raimo ja Raini Heino aloittivat taiteen keräilyn jo varhain.

Raimo, Raini ja Rauli Heino

– Ensimmäisen työn ostimme, kun olimme olleet naimisissa vuoden ja asuntolainat oli maksettu. Olavi Laineen Mustalaistytössä puhutteli siitä huokuva vapauden kaipuu ja matkalla olon tunnelma, Raini Heino muisteli Rakkaudella Heino -näyttelyn pressitilaisuudessa Tennispalatsissa.

– Kun sitten uuden omakotitalon seinät huusivat tyhjyyttään, olihan niille hankittava tauluja. Siitä se ryöpsähti, teoksia ripustettiin sen jälkeen kakkosasuntoon ja työhuoneisiin. Nyt niitä on lisäksi kolmessa suuressa varastossa.

Tällä hetkellä Heinon taidesäätiön kokoelmissa on 223 taiteilijalta yhteensä 1400 teosta 1950-luvulta alkaen. Nyt esillä olevassa näyttelyssä on mukana 51 taiteilijaa ja 111 teosta 1980-luvulta lähtien. Se on vain 7 % mittavasta, Suomen merkittävimpiin kuuluvasta nykytaidekokoelmasta. Silti komea näyttely salpaa hengen. Löytyykö teosten joukosta lempityötä?

Anni Leppänen: Aamun valo
– Rakas ja puhutteleva työ on Anni Leppäsen valokuva Aamun valo. Siinä on tyttö hiukset silmillä, kenties hän ei uskalla katsoa pahaa maailmaa. Mutta valo hänen puserollaan tuo toivoa ja lohtua, elämää ei tarvitse pelätä, Raini Heino paljastaa.

Alkuun Heinot ostivat perinteisempää taidetta, mutta kun poika, taidehistorioitsija Rauli Heino tuli mukaan, keräily muuttui ammattimaisemmaksi ja maku modernimmaksi. 

Ja matka jatkuu, vasta perustettu Heinon säätiö tukee taidetta muutoinkin kuin ostamalla teoksia. Se on näyttelyä varten tilannut Jan Ijäksen tuottaman mielenkiintoisen dokumentin Heinojen taipaleesta keräilijöiksi ja mesenaateiksi. Sitä esitetään HAM-salissa. Säätiöltä on myös tulossa kirja, jossa kaikki kokoelman teokset ovat mukana.


Näyttelyn nimi, Rakkaudella Heino, kertoo olennaisen: kaikki on syntynyt intohimosta taiteeseen. Mutta vähitellen, kun taiteilijat ja galleristit ovat tulleet tutuiksi, mieleen tuli ajatus, ettei heillä aina ole helppoa, joten teosten ostaminen on myös tukea taiteen tekijöille ja esittäjille.

Kim Simonsson: Tukija

– Taide on ollut meille kaupallisen koulutuksen saaneille ihmisille Raimolle ja minulle henkireikä työn ohella. On ehkä teatraalista sanoa, että hankittuamme jonkin teoksen, totesimme kotiin tultuamme, että uhrasimme taiteen alttarille, Rauni Heino hymyili.


Ei teatraalista vaan hienoa. Nyt meilläkin on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä, mitä 
rakkaudella on kerätty.


Heikki Marilan iki-ihana Kukat XIX

 Rakkaudella Heino -näyttely HAM Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 28.8. saakka.

maanantai 4. huhtikuuta 2016

Jari Sillanpään uuden alun huutomerkki


11. elokuuta julkaistaan Tammen kustantamana – vielä nimeä vailla oleva  – teos viihteen kuninkaasta Jari Sillanpäästä. Asialla on musiikkitoimittaja Mari Koppinen. Jo olikin aika, sillä edellisestä kirjasta on kulunut peräti 12 vuotta.

– Olemme jutelleet tuntikausia Helsingissä ja Espanjan Aurinkorannikolla. Olen nyt rennompi ja avoimempi kuin aikaisemmin, ja se varmaan näkyy kirjassa. Olen aiemminkin pyrkinyt olemaan rehellinen kyseisessä ajassa ja tilanteessa, mutta ihminen muuttuu. 

– Vanhetessa eräänlainen levollisuus antaa mahdollisuuden olla enemmän oma itsensä, 

– Huikeat viisikymmenvuotispäivät Stadionilla elokuussa olivat yksi virstanpylväs, uuden alun huutomerkki, Jari Sillanpää totesi hotelli Kämpin tiedotustilaisuudessa. 

 Mari Koppisen tehtävä on nyt suodattaa pitkät keskustelut kirjaksi.

– Teoksessa kuuluu Jarin oma ääni, mutta olen käyttänyt myös muita lähteitä ja aiempia haastatteluja. Hän on tähti, mutta samalla tavallinen, empaattinen lähimmäinen. Jari esiintyy privaatti-ihmisenä ja kertoo, mitä ajattelee itsestään, musiikista, julkisuudesta, ystävyydestä.

Teoksessa käsitellään myös lapsuutta.

– Tykkään sukeltaa lapsuuteeni ja etsiä sieltä vastauksia kysymyksiini. Äitisuhde on ollut minulle tärkeä. Isäsuhde sen sijaan on kimurantti, ehken ole siihen vielä valmis. Juttu ei lähde samalla tavalla liikkeelle kuin äidin kanssa, Jari tunnustaa.

Ja totta kai rakkausasiat kiinnostivat toimittajia, onko niistä paljastuksia?

– Kyllä niitäkin puidaan, ”yhteenmenemisiä”. Nehän kuuluvat elämään. Kaikkea en silti kerro, minulla on filtteri päällä, kun käsittelen ihmisiä, jotka eivät halua tulla julkisuuteen.

Keikkailu jatkuu ja syksyllä ilmestyvän kirjan ohella Jari on vihdoin lupautunut Talent-Suomi -ohjelmaan mukaan. – Aiemmin olen kieltäytynyt, sillä olen pelännyt, etten osaa puhua ja olla kriittinen, jos en jostakin tykkää. Nyt sitä pelkoa ei enää ole.


Syksyn kiireitä odotellessa voi siemailla Pauligin kehittämää Jarin uutta nimikkokahvia, jota pian saa kaupoista.

 – Se on makumieltymysteni mukainen blendi. Tavallista tummemmaksi paahdettu kahvi on maultaan syvä ja runsas. Väitän, että kahvissa maistaa luonteeni, laulaja virnistää.