torstai 17. marraskuuta 2022

Antero Takala: Lumenvaloa - Snowlight

 Valon mestarin talvikertomus

Valokuvataiteilija, professori Antero Takala piirtää Helsingille pehmeät, hämyiset kasvot upealla taidekirjallaan Lumenvaloa – Snowlight ja näyttelyllään Laterna Magicassa.

Pitkän uran mustan taiteen palveluksessa tehnyt, palkittu valokuvataiteilija Antero Takala tunnetaan varsinkin koskemattoman, karun Suomen Lapin kuvistaan. Nyt hän on kääntänyt kameransa linssin kotikaupunkiinsa Helsinkiin.

Takala on 3-4 viime talven aikana samoillut keskustan lumisissa maisemissa ja tallentanut näkemäänsä. Varsinkin taiteilijan kotikulmat Katajanokalla ja sen lähiympäristössä ovat saaneet runollisen tulkinnan hänen kamerallaan.

Uspenskin katedraali, Kauppatori, merenrannan maisemat, vanhat puut ja rakennukset katoavat lumipyryyn, joka kuvissa taikoo maisemat sadunomaisiksi. Vaikka miljööt ovat minulle tuttuja, sillä asun itse Kruununhaassa, tuntuu, että vasta Takalan kuvia katsellessani näen tutut kulmat aidosti, en vain ohimennen vilkaistuna.


Takalan kuvissa aika tuntuu pysähtyneen. Teosten latautunut tunnelma ja niistä huokuva hiljaisuus valtaavat katsojan mielen ja vaativat pysähtymään kuvien äärelle. Talven hämy ja lumi pehmentävät ja luovat kuvista meditatiivisia mielenmaisemia, katseita sisäänpäin. Matti-Juhani Karilan Mietteet täydentävät kuvien tunnelmaa.

Talven lempeä viistovalo lännestä hivelee rantakivien syrjiä. Kuulen etäisen huilun. Kuulenko vai luulenko kuulevani?


Jälkisanoissaan Niille, jotka rakastavat talvea Elina Heikka kirjoittaa: Antero Takalalle (s. 1939) talven tulo on lahja, sillä valokuvaajana hän on talvisen maiseman ja kylmyyden kuvaamisen spesialisti. Hän myös toteaa, että Takala on etsinyt ja löytänyt talven tunnelmasta esteettistä harmoniaa.

Antero Takala Laternan näyttelynsä avajai-
sissa taustallaan teos Uspenski ja ankkuri.
Kuva: Hannele Salminen
Tämä pitää paikkansa, sillä näin tunnelmallisia, lähes romanttisia kuvia ei kirkkaassa valossa voisi saada aikaan. Kaupungin miljöö toimii kulissina, jonka äärellä Takala antaa lumen valolle pääroolin.

Kuvaaja on samalla ”ratkaisevan hetken” tallentaja, sillä valo vaihtuu hetkestä toiseen eikä koskaan toistu samanlaisena. Kuvat eivät myöskään ole musta-valkoisia, sillä niiden esteettinen lumo syntyy harmaan lukemattomien vivahteiden kirjosta.

Lumen vaippa pehmentää kovia kulmia, luo omia ääriviivojaan ja sadun tunnelmaa, toisen todellisuuden. Lumipyry häivyttää yksityiskohdat, tuuli osallistuu tapahtumiin pöllyttämällä ja kinostamalla taivaalta putoilevia valkoisia hiutaleita. Mahtava näytelmä, jos vain osaa oikein katsoa – ja kuvata. Antero Takalalla tämä taito on.

Antero Takala: Lumenvaloa - Snowlight. Musta Taide. 2022. 111 s.

Mietteet teokseen on kirjoittanut Matti-Juhani Karila. Upean kirjan ulkoasu on tinkimättömästä laadustaan tunnetun Mustan Taiteen käsialaa.

Näyttely Laterna Magicassa 3.12. saakka.