tiistai 16. heinäkuuta 2019

S/S URST: Kontakti


Tappavan intohimoinen yhteys

Siri Kolun ja Salla Simukan Kontakti rätisee hekumallista lesborakkautta, jota hurjaksi äityvä trilleri kylmäverisesti viiltää.

Siri Kolu ja Salla Simukka ovat tunnettuja ja palkittuja nuortenkirjallisuuden tekijöitä. Nyt ystävykset ovat yhdessä kirjoittaneet romaanin Kontakti (Otava), lyöneet alkutahdit aikuisten trilleritrilogiaan.

Kun kaksi yllytyshullua kirjailijaa korottaa vuoronperään panoksia, tulokseksi syntyy psykologinen dekkari, jossa rakkaus ja kuolema tasapainoilevat mottonaan: Ei jarruja! kirjailijat varoittivat Otavan kevätpressissä.

Ursa ja Stella tapaavat toisensa uudelleen kymmenen vuoden eron jälkeen tehtaanjohtaja isänsä hautajaisissa, painostavassa myrskyn silmässä. Ursa adoptoitiin perheeseen seitsemänvuotiaana. Kymmenen vuotta myöhemmin hän starttasi maailmalle, metropolien hämärille laitamille.

Aikaa on kulunut, mutta sisarusten välinen intohimo kulkee omalla humisevalla taajuudellaan. Ursa leikkaa Stellan palmikot, vapauttaa siskon tehtaan ja ahdistavan kylän vaatimuksilta, tarjoaa kauan kaivattua nautintoa.

Stella levittää Ursan pakaroita ja hänen kielensä on kuuma käärme, joka lipoo Ursaa ja sytyttää hänet palamaan.” Tämä on vasta esileikkiä tulevalle, jossa sisarusten toisiaan kohtaan tuntema intohimo törmää kylän arvoituksiin: oliko isän kuolema luonnollinen?

Salla Simukka ja Siri Kolu seuranaan
tappava URST Otavan pressissä.
Kolu ja Simukka kirjoittavat koukuttavasti, punovat taitavasti tyttöjen välisen ystävyyden vetävään dekkariin. Stella kertoo itse tarinaansa, Ursaa menoa seuraa kertoja. 

Vaellusvuosinaan Ursa rakensi kodin sinnikkäästä opiskelusta, hänestä sukeutui metrokaupunkien infrastruktuurin asiantuntija, joka teki osaamisestaan halutun tuotteen.

Himossaan Ursa ja Stella sulautuvat yhteen, mutta heidän arkiminänsä eivät luota toisiinsa, eivät uskalla paljastaa salaisuuksiaan. He epäilevät toistensa rakkauden kestävyyttä, epäröivät, toivovat. Kirjailijoiden psykologinen silmä tavoittaa aidosti paitsi pariskunnan nautinnon, myös pettymyksen, tuskan ja heikkouden tunteet – kaikki elämän ailahtelut.

– Sinun pitää valita minut sellaisena kuin olen, Ursa sanoo hiljaa. – Iloisena. Vihaisena. Pettyneenä. Raivoisana. Sinun pitää valita kaikki minut. Ei vain sitä joka osaa jaksaa ja pystyy.”

Soppaa hämmentävät isän oudot afäärit, äidin salakähmäiset puuhat, Tohtori, Stellaa kosiskeleva Hart. Mutta ennen kaikkea häilähtelevä Varjo, jonka uhkausviestit kilahtelevat Ursan puhelimeen.

Aino Keinäsen maalaus Herätys.

Stella ja Ursa kiihdyttävät kaistalla, jota he kutsuvat kontaktiksi, sähköiseksi yhteydeksi. Kunnes koittaa valinnan aika. Verikuu, kuunpimennys, kihlaa sisarpuolet kuoleman lähettiläiksi, koston enkeleiksi.

Yhdessä heistä tulee vaarallisia. ”Kun tietää pystyvänsä, voimaansa haluaa käyttää.” Uhkaus väreilee kuin ritisevä sähkövirta, joka odottaa purkautumistaan. Kontakti jää koukuttavasti kesken kriittisellä hetkellä.

Ei huolta – tai sitä juuri – URST jatkaa hengästyttävää kipinöintiään trilogian seuraavissa osissa Koordinaatti ja Korona.

S/S URST: Kontakti. Otava, 2019. 347 s.

Aino Keinäsen teoksia löytyy lisää täältä: www.ainokeinanen.com,
Taikosta www.taiko.fi sekä kirjallisuutta ja kuvataidetta hienosti yhdistävästä
Rikun kirjastosta www.taidelainaamo.fi