torstai 21. helmikuuta 2019

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän


”Sisko, olen liekeissä!”

Ruotsin eturivin nykykirjailija Aris Fioretos lennättää päähenkilönsä pilviin – monellakin tavalla. Intiimi, sensuelli ja viiltävä Nelly B:n sydän vie ihmisen sisimpään tarkkanäköisesti ja lumoavasti.


Pysyttele maan kamaralla, Nelly. Muuten putoat taivaalta ennemmin tai myöhemmin”, lausuu lääkäri tuomionsa 37-vuotiaalle Nelly Beckerille. Tämä sairastaa ”oikuttelevan sydämen oireyhtymää”, jossa sydämen seinämät paksuuntuvat, hapen määrä veressä vähenee, eikä sydän jaksa enää lyödä.

Diagnoosi murskaa Saksan ensimmäisen naislentäjän uran ja unelmat. Hän on miehensä Paulin kanssa pitänyt lentokoulua Berliinin liepeillä Johannisthalissa, missä pariskunta on omin käsin rakentanut peräti kaksipaikkaisen lentokoneen. Nyt on aloitettava elämä ilman Nellyn rakastamia bensiininhöyryjä ja taivasta.

Aris Fioretoksen romaani Nelly B:n sydän (Teos) perustuu löyhästi saksalaislentäjä Amelie – Melli – Beesen (1886–1925) elämänvaiheisiin, mutta on muilta osin kirjallinen fantasia. Fioretos tarkastelee romaanissaan rakkauden olemusta ja ihmisten sinnittelyä sen voimakenttien pyörteissä taitavasti ja aidosti.

Kun lentämisestä on luovuttava, pariskunnan jo aiemmin rakoillut suhde katkeaa. Nelly muuttaa vaatimattomaan pensionaattiin miettimään kuka oikeastaan on maan päällä. Hän saa työpaikan moottoripyöriä myyvästä liikkeestä, mutta elämä tuntuu silti mustassa liejussa tarpomiselta.

Kunnes tilanne kirkastuu kuin salamaniskusta. Siihen tarvitaan vain oikean ihmisen käden painallus. Nellyn elämässä alkaa uusi vaihe, ihon aika, josta hän voi kertoa vain preesensissä. Irma on Nellyä 12 vuotta nuorempi, kaunis, elämännälkäinen mainostoimittaja, jonka avaa Nellylle aivan uusia taivaita.

Irman sormet ja huulet piirtävät Nellyn ääriviivoja pienimpiä sopukoita ja taipeita myöten. Ja samalla kun Nelly oppii tuntemaan itsensä, rajat häviävät: ”Mistä sinä alat? Ja mihin minä päätyn?

Jari Järnströmin maalaus Tämä hetki.

Tuon tuosta lentämisen ja rakastamisen autuus vertautuvat toisiinsa Nellyn mielessä. ”Juuri nyt haluan olla tässä. Kynttilänvalossa, nälkäisenä hellyydessä jonka toivoisin kestävän yhtä pitkän aikaa kuin ikuisesti jatkuva laskuvarjohyppy.”

Taitavasti, tarkasti kuin kirurgi Fioretos kuvaa Nellyn ja Irman orastavan rakkauden hapuilevaa alkua, intohimon hehkua, mustasukkaisuutta, epäilyjä. Lukija tunnistaa tunteiden turbulenssin, miten suurin ilo vaihtuu tummaan tuskaan.

Arjen pienet yksityiskohdat, vuodenaikojen vaihtelu, kadut ja kahvilat, dekadentti meno Diana-viinibaarissa vievät kuin aikakoneella 1920-luvun Berliiniin. Pensionaatin monenkirjavien ihmisten tarinoista saisi omanlaisensa ”Salatut elämät” -sarjan.

Seurustelu Irman kanssa paljastaa Nellylle asioita, joista hän on ollut tietoinen vain alitajuisesti. Hänelle valkenee, että avioliitto Paulin kanssa oli teatteria, ei hänen oikeaa elämäänsä, joka vasta nyt on puhjennut kukkaan.

Aris Fioretos on paitsi ylistetty kirjailija
myös estetiikan professori.
Kuva: Heike Bogenberger
Se jokin, hämärä ja valtavan suuri, jonka olemassaoloa hän on aiemmin vain aavistellut lapsuudessa ja nuoruudessa, konkretisoituu Irman kanssa käsin kosketeltavaksi tunteeksi. 

Hän on tiennyt ”orvokkinaisista”, mutta hänelle ihminen – mies tai nainen – on ennen kaikkea ihminen. Lentäessä sukupuolella, luokalla tai rodulla ei ollut merkitystä.

Mutta nyt on. Nelly on niin vahvasti kiinni preesensissä, että tietää elävänsä tulevia muistoja varten. ”Se on yksi tapa rakastaa tätä hetkeä”, hän päättelee. Sillä taivaanrannalla nousee uhkaavia tummia pilviä.

Sydämen seinämät paksuuntuvat samalla kun sydän ohenee vereslihalle. ”Hänelle minä olen yksi monista, minulle hän on kaikki kaikessa.”

Riippuvuus on korvattava toisella. Alkujaan kivunlievitykseen tarkoitetut huumeet poistavat yksinäisyyden, tarjoavat unohduksen, matkan aurinkoutuun, jossa kaikki ”sulautuu, painottomaan, hohtavaan kimallukseen”.

Fioretos kuvaa Nellyn paon todellisuudesta vähäeleisen kauniisti, uskottavasti. Rappioromantiikka on siitä kaukana. Sydän pamppaillen seurasin Nelly B:n huimaa lentoa, miten hän löysi itsensä ja kadotti saman tien. Hän rikkoi rajoja ja oli valmis maksamaan kokemuksistaan raskaan hinnan.

Irman varoituksesta ”Hillitse sydämesi” Nelly sen enempää kuin villisti sykkivä lihas eivät piitanneet, sillä ”kuka ei haluasi saavuttaa olotilaa, joka on avarampi kuin oman ihon asettamat rajat?”

Aris Fioretos: Nelly B:n sydän.
(Nelly B:s hjärta. Ett protokoll). Elävästi suomentanut  Outi Menna. Teos, 2018. 373 s.

Jari Järnströmin näyttely Melankolia Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksessa 10.3. saakka.