sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Janne Riiheläinen: #Turpo

”Jokainen päivä on aprillipäivä”

Janne Riiheläinen kirjoittaa vetävästi ja yleistajuisesti tämän hetken polttavista kysymyksistä valistuneessa ”kansalaisen puheenvuorossaan” #Turpo Turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki.

Viestinnän ammattilainen Janne Riiheläinen tunnustautui ”infosoturiksi” uuden kirjansa #Turpo (Docendo) julkistamistilaisuudessa. Hänen mukaansa heitä tarvitaan oikaisemaan netissä leviäviä vääriä tietoja. Nyt jos koskaan on käytävä kiihkotonta ja perusteltua keskustelua niin sodasta, Natosta, Venäjästä kuin informaatiovaikuttamisestakin.

Olemme uuden ajan äärellä, jonka nimi tulee vasta myöhemmin. Mutta meidän on käytettävä tätä aikaa parhaalla mahdollisella tavalla turvallisuuden ja rauhan puolustamiseksi. Sen vuoksi on keskusteltava ja muutettava asenteita. Tähän tarvitaan faktoja, perusteluja ja argumentointia. Punnittu, perusteltu näkemys ilahduttaa minua aina, edusti se sitten mitä kantaa hyvänsä, Riiheläinen totesi.

Teos ei ole akateeminen tutkimus eikä journalismia vaan tietokirja, joka perustuu Riiheläisen blogikirjoituksiin sekä kolumneihin (mm. HS:n Turvallisuuspolitiikan Korkeajännitys). Bloginsa (uusimaanpuolustus.blogspot.fi) hän aloitti vuonna 2012 jäsentääkseen itselleen tärkeitä asioita.

Hän haluaa myös avata ajattelua ja antaa sytykettä mielekkäälle ja vastuulliselle keskustelulle, luoda viitekehyksen ja taustaa ajankohtaisille tapahtumille. Mainosmiehen ura auttaa häntä muotoilemaan sanomansa ytimekkäästi ja ymmärrettävästi. Tässä ”kansanvalistustyössä” hän on vapaa kirjoittamaan suoraan, mitä ajattelee, sillä hän ei edusta minkään järjestön tai puolueen näkökantaa.

Janne, "Rysky" Riiheläinen on mm.
YLEn turvallisuuspoliittinen kolumnisti.
Hän on onnistunut hankkeessaan, sillä hänen blogillaan on peräti 16 000 lukijaa. Mutta häiriköiltäkään Riiheläinen ei ole säästynyt. ”Eräs kotitrolliksi nimittämäni Twitter-profiili on parin vuoden aikana twiitannut minulle lähemmäs pari tuhatta kertaa solvauksia ja uhkauksia reilun kolmen vuoden aikana. Täytyy ihmetellä, mitä tällaisen sitkeän ja päämäärätietoisen, käytännössä vain minuun kohdistetun toiminnan takaa löytyy.”

Aloittaessani tunnistin myös itsesensuuria: Eihän Venäjästä voi kirjoittaa kriittisesti. Olin imenyt jo koulusta asenteen, että itänaapuria on kunnioitettava. Ei se kuitenkaan näin voi mennä, Venäjän tilanne on ymmärrettävä, ei saa pillastua, mutta sen tekemät vääryydet on tuomittava.

Itärajan läheisyydessä asuneena Riiheläinen suree, että arkinen kanssakäyminen venäläisten kanssa kuihtuu valtiotason hankalan tilanteen vuoksi, Pietarin talousaluekin olisi suuri mahdollisuus. Turvallisuuspolitiikan kannalta ”suljettu raja on vaarallisin raja”, hän totesi.

"Lehti" Outi Heiskasen mukaan.
Jääskeläisen mukaan nyt on käynnissä informaatiosota, ”tähtäin on siirtynyt silmien välistä korvien väliin”. Demokraattisena valtiona emme voi itse informaatiosotaan osallistua, mutta meidän on reagoitava sodankäyntiin, jonka kohteena olemme. 

Tärkein puolustuskeino tässä ”sodassa” on tasokas ja vapaa media. Jääskeläinen kehottaakin: ”Tilatkaa lehtiä! Vaikka ”informaatiota” saa netistä ilmaiseksi.”

On ymmärrettävä, että nettitrollit etsivät taitavasti kullekin tärkeitä asioita, nappuloita, joita painella ja näin vaikuttaa ja edistää omaa asiaansa. Malttia ja kriittisyyttä siis tarvitaan, sillä ”jokainen päivä on aprillipäivä”. 

Tilaisuudessa mukana ollut valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka painotti myös historian tuntemuksen tärkeyttä. Sen roolia pitäisi korostaa jo kouluissa, sillä historian tuntemus on paras keino nykypäivän valheiden ja puolitotuuksien paljastamisessa.

Mahdollisuutemme määritellä itse oma asemamme kansakuntana ovat rajalliset. Mutta meidän on varustauduttava erilaisiin vaihtoehtoihin ja luotava iskunkestävä yhteiskunta. Tähän maanpuolustukseen me kaikki voimme osallistua.

Jokainen voi ”vaihtaa salasanat säännöllisesti, maksaa veronsa, ottaa selvää asioista, toimia pelkoa ja vihaa levittäviä voimia vastaan ja ylipäätään yrittää hoitaa oma ruutunsa omassa elämässään mahdollisimman hyvin”, Jääskeläinen kehottaa tarpeellisessa ja ajankohtaisessa teoksessaan.

Janne Riiheläinen: #Turpo Turvallisuuspolitiikan tunteet ja järki. Docendo. 195 s.
uusimaanpuolustus.blogspot.fi, Twitter: @veitera

Toimittaja, kirjeenvaihtaja Tuomas Muraja tarjoaa infosotureille apua laatimallaan faktantarkistuksen käsikirjalla. Uudessa Faktat tiskiin! -teoksessa erotellaan asiantuntevasti totuudenjyviä akanoista. 

Kirja kertoo kaikille avoimen, verkossa toimivan faktantarkistuspalvelun Faktabaarin tarinan ja johdattaa journalistiseen tiedonhakuun. Teos sisältää myös luettelon faktantarkistusaiheista kirjallisuutta ja verkkosivuja niin Suomesta kuin ulkomailta.

Tuomas Muraja: Faktat tiskiin! Suomalaisen faktantarkistuksen käsikirja. Tammi. 193 s.

Lisätietoja: www.faktabaari.fi