tiistai 10. lokakuuta 2017

Anssi Kela kosketusetäisyydellä ja Sedu Koskinen yön kuninkaana


Muusikko ja ravintolamoguli ovat molemmat kokeneet maineikkaalla urallaan takaiskuja. Uusista teoksista käy ilmi, ettei kumpikaan ole lannistunut, vaan noussut tuhkasta uudistuneena.


Anssi Kela, musiikkikirjoittaja Jean Ramsay ja valokuvaaja Kalle Björklid starttasivat vuoden mittaiselle ”roadtripilleen” Kelan soolokonsertista Tennispalatsin katolta 6.5.2016. Reissun tuloksena syntyi vauhdikas, hienosti kuvitettu teos Anssi Kela – kosketusetäisyydellä (Docendo).

Artistin uran poikkileikkaukseen mahtuu niin televisioproduktio kuin 168 keikkaa. Kyseessä on myös  musiikillisen uran välitilinpäätös, miten tähän on tultu ja ”missä olen artistina nyt. Elämäkerran kirjoitan omin käsin 90-vuotiaana”, lohkaisi muusikko julkistamistilaisuudessa.

Valokuvat näyttelevät teoksessa pääroolia. Niitä ei ole tarkkaan harkittu eikä sommiteltu, silti – tai juuri siksi – Bjöklid onnistuu tallentamaan niihin omanlaisiaan ”ratkaisevia hetkiä”. Yleisön ja Kelan välinen sähköinen tunnelma, kosketusetäisyys, sihisee niissä kouriintuntuvasti piuhojen, monitorien ja valonheittimien säestäessä sessioiden ainutlaatuista menoa.

Sininen Jaguaari, jolla keikkamatkat taitettiin, muodostui eräänlaiseksi ”terapeutin sohvaksi”. Sen uumenissa Kela ja Ramsay purkivat ja analysoivat Bjöklidin kuvien herättämiä tunnelmia ja muistoja, uran nousuja ja laskuja.


 Anssi Kelan Levoton tyttö -biisin avittama uusi tuleminen vuonna 2012 – Nummelan menestyksen jälkeen seuranneen tyhjäkäynnin jälkeen – oli uhkarohkea nahanvaihto. Lavalle nousi nyt nyrkki pystyssä räväkkä artisti, jolle mitkään eleet eivät olleet liian suuria tai korneja. 

Nummelan menestys jarrutti, se piti ottaa pois, jotta pääsin eteenpäin, Kela tunnusti.
 Anssi antoi itselleen luvan nauttia, ja se tarttui yleisöön” lisäsi Jean Ramsay.
Sitä on olla kosketusetäisyydellä yleisöönsä.


Samaan aikaan kun Anssi Kelan teosta tahkottiin sinisessä Jaguaarissa, niin ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskisen elämäntarinaa rustattiin sinisen diskopallon välkkeessä. Toimittaja, kirjailija, vahtimestari Teemu Potapoffin laatima elämäkerta Yön kuningas (Docendo) valottaa kaunistelematta suomalaisen yökerhokulttuurin mullistaneen lööppien kuninkaan 60-vuotista taivalta.

Pälkäneellä köyhiin oloihin syntynyt Seppo pääsi jo kymmenvuotiaana työn makuun perunannostossa, kieloja myymällä ja pulloja ja käpyjä keräämällä. Eikä tahti ole siitä hidastunut. Lupaavasta jalkapalloilijasta, poliitikosta ja yritysjohtajasta kehkeytyi lähes 30 vuotta ravintolaketjua luotsannut ehtymätön ideanikkari.

Bileiden järjestäminen alkoi jo yritysmaailmassa henkilökunnalle ja asiakkaille järjestetyistä happeningeissa. Eikä uranvalintaa haitannut, että Sedu viihtyi itsekin yöelämän pyörteissä. Parhaimmillaan hänen katraaseensa kuului yli 60 yökerhoa. Aikamoinen saavutus ihan maailmanlaajuisesti.

Bar 57, Studio 51, Onnela-ketju, Lux, Namu. Jokaisella on oma tarinansa ja konseptinsa. Sillä siitä ravintolabisneksessä on kyse, asiakkaat hamuavat elämyksiä, aina uutta, hyvää musaa, oikeita ihmisiä.

”Alussa ravintolan ikä oli seitsemisen vuotta, siitä tahti on vain kiihtynyt. Nyt kolme vuotta on tavallista, eikä puoli vuotta ole mitenkään harvinaista”, Sedu summasi Namusta uudestisyntyneessä Skohan Helsinki -yökerhossa kirjansa julkistamistilaisuudessa.

Lujaa meni, ja vuonna 2007 Sedu valittiin vuoden yrittäjäksi. Kunnes Lehman Brothersin konkurssi seuraavana vuonna laukaisi maailmanlaajuisen syöksykierteen, joka imaisi mennessään myös Sedun bisnekset. Kenelläkään ei enää ollut varaa käydä yökerhoissa, ja velat painoivat.

Sedu Skohan Helsinki -ravintolassa.
Tätä kommentoidessaan Sedu kuulostaa lähes Anssi Kelalta. ”Ilman kaikkia näitä vastoinkäymisiä en olisi rauhoittunut, enkä välttämättä tullut isäksi. Ehkä maksani olisi jo poksahtanut tässä matkan varrella, en tiedä.” 

Ja jatkaa: ”Olen aika monta kertaa elämässäni joutunut tyhjän päälle, mutta aina onnistunut ponnistamaan sieltä ylös luovuuteni ja intohimoni ansiosta.”

Eikä yön kuningas aio ravintoloista luovuttuaankaan jäädä laakereilleen lepäämään, sillä uudet haasteet odottavat. 

Restamaxin konsulttina hän jatkaa ravintoloiden ideointeja ja remontteja. Hernesaaren Ranta saattaa rantautua seuraavaksi Tallinnaan, kuka ties. Ja Sedun patenttisuojatut laiturit – jotka muuntuvat kelluviksi asunnoiksi, ravintoloiksi, kesämökeiksi – lähtevät maailmanvalloitukselle.

Anssi Kela, Jean Ramsay: Anssi Kela – kosketusetäisyydellä. Docendo. 2017.
Kuvat: Kalle Björklid. 208 s
Seppo Koskinen, Teemu Potapoff: Yön kuningas. Docendo. 2017. 2017 s.