maanantai 17. lokakuuta 2022

Sauli Miettinen: Pepe Willberg. Muuttuvat tiet

 Pepe Willberg: ”Olen elänyt musiikille”

Tulkinnan mestari juhlii 60-vuotista uraansa tietokirjailija Sauli Miettisen kirjoittaman elämäkerran Pepe Willberg. Muuttuvat tiet siivittämänä. Teos valottaa elävästi tinkimättömän laulajalegendan taivalta – niin menestyksen kuin vastoinkäymistenkin hetkillä.

Välillä olen ollut polvillani, toisinaan parikymmentä senttiä irti maasta, mutta sellaista vuoristorataa tämä elämä on. Ja olen hyvin tyytyväinen tähän vuoristorataan.


Pepe Willbergin elämäkerran julkistajaisissa Otavassa oli juhlan tuntua. Koolla oli ystäviä ja yhteistyökumppaneita kymmenien vuosien takaa: Aira Samulin, Jorma Uotinen, Helena Lindgren, Danny, Esa Saarinen ja Pipsa Pallasvesa muiden muassa.

Edellisestä elämäkerrasta oli vierähtänyt jo kymmenisen vuotta, ja sen jälkeen oli tapahtunut paljon. Päivitystä siis tarvittiin. Sauli Miettinen kirjoitti nyt myös uudesta näkökulmasta:

 ”Halusin, että Pepe on keskiössä joten kollegoiden haastattelut jäivät vähemmälle. Jututin myös ihmisiä musiikin ulkopuolelta, silti mentiin musiikki edellä”.

Miettinen tunnetaan eloisasti kirjoitetuista elämäkerroistaan: Marlene Dietrich – nainen ja tähti, Uskomaton Aira Samulin, Jorma Uotinen ja Muska. Hänen teoksissaan yhdistyy tietokirjailijalle välttämätön tarkkuus aiheestaan aidolla kiinnostuksella kertovaan tekstiin. Elämäkerrat sisältävät myös kattavan hakemiston ja lähdeluettelot.

Pepen elämän alkutahdit eivät olleet hääppöiset. Varhaislapsuutensa hän vietti puutalossa Kakolan vankilan liepeillä parinkymmenen neliön hellahuoneessa äitinsä ja äidin vanhempien kanssa. Asuntoon juoksi kylmä vesi, puusee oli pihan perällä. Puutetta ei kuitenkaan ollut, eikä nälkää nähty.

Ensikosketuksen musiikkiin tarjosivat radio ja äidin neljä äänilevyä: Glenn Millerin orkesteri sekä Nat King Cole veivät hänet swingin ja jazzin maailmaan, Harry Belafonten lauluissa soivat karibialaiset vaikutteet, Mario Lanza puolestaan tutustutti ooppera- ja operettisävelmiin.

Lauttasaarelaispoikien ensimmäiseltä The Islanders -bändiltä puuttui rumpali. Onneksi Pepen äiti oli nähnyt ystävättärensä kotona tämän pojan komean rumpusetin. Ulkosaarelaisen rumpalin taidoista pojilla ei ollut hajuakaan, mutta setti oli hieno. Niinpä sen isäntä Hasse Walli sai pestin. ”Oikeaksi” solistiksi saatiin myöhemmin Danny.

Sauli Miettinen on tuottelias, tänä
vuonna häneltä on ilmestynyt peräti
kaksi tietoteosta.
Kuva: Hannele Salminen
Loppu on historiaa, jota Miettinen kirjassaan lennokkaasti kuvaa. Taipaleen varrella syntyy bändejä: Beatmakers, Jormas, Paradise, Mestarit, Fyrkka, PopTenorit, Finntastic, josta ei tullut Suomen Abbaa. Myös Henrik Otto Donnerin kanssa Pepe teki taiteellisesti korkeatasoisia produktioita. Kiertueet, keikat, levyt ja albumit seurasivat toinen toistaan.

”Saat miehen kyyneliin” –biisi avitti Jormaksen lyhyessä ajassa Suomen suosituimmaksi bändiksi ja 19-vuotiaan Pepen sen nokkahahmoksi. Nuori mies ei saavutuksillaan ylpeillyt, sillä tärkeintä Pepelle oli kehittyä muusikkona. Hesarin haastattelussa vuonna 2014 hän kertoi pitävänsä 1960-lukua uransa tuohon saakka parhaimpana aikana: Se homma alkoi vähitellen kuulostaa musiikilta.

Taiteilijaelämä vaati aika ajoin luovaa ongelmanratkaisukykyä. Kun Pepen vaimo ja tytär katosivat Kajaaniin, tämä majoittui tilapäisesti Ande Päiväläisen olohuoneeseen. Erään keikkareissun jälkeen asunnosta ei löytynyt aamiaiseksi muuta kuin Erik Dannholmilta saatu vajaa pullo Johnnie Walkeria sekä appelsiinimehua. ”Hyvin lähti päivä niinkin käyntiin”, Pepe muistelee.

Artistin yksityiselämän langat olivat pahemman kerran solmussa, kun Pepen nykyinen vaimo Pauliina tarttui ohjaksiin. Nykyään Pauliina vertaa miehensä taakse jääneitä ihmissuhdekuvioita Kauniisiin ja rohkeisiin. Tuolloinen tilanne ei nuorikkoa kuitenkaan pelottanut, ja niinpä terveydenhoitajana työskennellyt Pauliina jätti työnsä ja ryhtyi artistimiehensä manageriksi.

Vuoden 2014 keväällä ilmestynyt Pepe & Saimaa nousi saman tien Suomen albumilistan kärkeen. Hehkutettu albumi siivitti Pepen menestystä: se toi hänelle ensimmäisen oman kultalevyn, pitkäsoitto valittiin vuoden rockalbumiksi ja Pepe Vuoden 2014 miessolistiksi.

Armoitettu sanoittaja Vexi Salmi teki tekstit yli 30:een Pepen laulamaan kappaleeseen. Niiden joukkoon kuuluvat ikivihreät ”Elämältä kaiken sain”, ”Aamu” ja viimeiseksi jäänyt ”Joulu, joulu tulla saa”. Sanoittajalegenda kuoli vuonna 2020. ”Koen, että olimme hengenheimolaisia. Hän oli romantikko niin kuin minäkin”, totesi Pepe tuoreeltaan.


Pepe ja Pauliina lähdössä Linnan juhliin vuonna 2012. Pauliinalla on yllään JukkaRintalan suunnittelema silkkisatiininen kukallinen iltapuku.

Pepe on viime aikoina harjoitellut ooppera-aarioita. Miettinen toteaakin kirjassa, että sen ansiosta Pepe Willberg saattaa olla nyt elämänsä parhaassa laulukunnossa. Tunnelmat ovat muutoinkin juhlavuonna korkealla.

Pepestä on tekeillä dokumentti, uuteen albumiin Muuttuvat tiet on valittu parhaita paloja artistin 2010-luvulla levyttämistä biiseistä, ja pari uuttakin on mukana.  Parhaillaan menossa on 60-vuotisen uran juhlakiertue, joka päättyy 14.12. Espoon Metro Areenalle. Kiertueen seremoniamestarina toimii Jorma Uotinen.

Näin Sauli Miettinen luonnehtii Pepeä kirjassaan: hän tietää arvonsa, mutta ei elvistele eikä tärkeile. Koruton habitus yhdistyy ujoon ilkikurisuuteen ja nykyisin myös terävään sarkasmiin. Annetaan seremoniamestarille viimeinen sana: Pepessä on hiljaista karismaa, joka sykkii ja luo tilaan jännitteen. Hän ei koskaan tyrkytä itseään, mutta siitä huolimatta hän tulee hyvin lähelle.

Tiet muuttuvat, mutta Pepen taipaleella soi aina musiikki.

Sauli Miettinen: Pepe Willberg. Muuttuvat tiet. Otava. 2022. 3.3 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti