lauantai 9. huhtikuuta 2016

Uhrauksia taiteen alttarille

Rakkaudella Heino -näyttely esittelee ensimmäistä kertaa laajasti Heinon taidesäätiön merkittävää taidekokoelmaa. Arvoisensa estradin teokset ovat saaneet HAMin korkeista kaarihalleista.

Kauppaneuvos ja rouva Raimo ja Raini Heino aloittivat taiteen keräilyn jo varhain.

Raimo, Raini ja Rauli Heino

– Ensimmäisen työn ostimme, kun olimme olleet naimisissa vuoden ja asuntolainat oli maksettu. Olavi Laineen Mustalaistytössä puhutteli siitä huokuva vapauden kaipuu ja matkalla olon tunnelma, Raini Heino muisteli Rakkaudella Heino -näyttelyn pressitilaisuudessa Tennispalatsissa.

– Kun sitten uuden omakotitalon seinät huusivat tyhjyyttään, olihan niille hankittava tauluja. Siitä se ryöpsähti, teoksia ripustettiin sen jälkeen kakkosasuntoon ja työhuoneisiin. Nyt niitä on lisäksi kolmessa suuressa varastossa.

Tällä hetkellä Heinon taidesäätiön kokoelmissa on 223 taiteilijalta yhteensä 1400 teosta 1950-luvulta alkaen. Nyt esillä olevassa näyttelyssä on mukana 51 taiteilijaa ja 111 teosta 1980-luvulta lähtien. Se on vain 7 % mittavasta, Suomen merkittävimpiin kuuluvasta nykytaidekokoelmasta. Silti komea näyttely salpaa hengen. Löytyykö teosten joukosta lempityötä?

Anni Leppänen: Aamun valo
– Rakas ja puhutteleva työ on Anni Leppäsen valokuva Aamun valo. Siinä on tyttö hiukset silmillä, kenties hän ei uskalla katsoa pahaa maailmaa. Mutta valo hänen puserollaan tuo toivoa ja lohtua, elämää ei tarvitse pelätä, Raini Heino paljastaa.

Alkuun Heinot ostivat perinteisempää taidetta, mutta kun poika, taidehistorioitsija Rauli Heino tuli mukaan, keräily muuttui ammattimaisemmaksi ja maku modernimmaksi. 

Ja matka jatkuu, vasta perustettu Heinon säätiö tukee taidetta muutoinkin kuin ostamalla teoksia. Se on näyttelyä varten tilannut Jan Ijäksen tuottaman mielenkiintoisen dokumentin Heinojen taipaleesta keräilijöiksi ja mesenaateiksi. Sitä esitetään HAM-salissa. Säätiöltä on myös tulossa kirja, jossa kaikki kokoelman teokset ovat mukana.


Näyttelyn nimi, Rakkaudella Heino, kertoo olennaisen: kaikki on syntynyt intohimosta taiteeseen. Mutta vähitellen, kun taiteilijat ja galleristit ovat tulleet tutuiksi, mieleen tuli ajatus, ettei heillä aina ole helppoa, joten teosten ostaminen on myös tukea taiteen tekijöille ja esittäjille.

Kim Simonsson: Tukija

– Taide on ollut meille kaupallisen koulutuksen saaneille ihmisille Raimolle ja minulle henkireikä työn ohella. On ehkä teatraalista sanoa, että hankittuamme jonkin teoksen, totesimme kotiin tultuamme, että uhrasimme taiteen alttarille, Rauni Heino hymyili.


Ei teatraalista vaan hienoa. Nyt meilläkin on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä, mitä 
rakkaudella on kerätty.


Heikki Marilan iki-ihana Kukat XIX

 Rakkaudella Heino -näyttely HAM Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa 28.8. saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti