lauantai 7. lokakuuta 2017

Ruoka-Kalevala eli makumuistoja Suomesta


 Makumuistot on nyt säilötty kansien väliin

Ruoka-Kalevala eli makumuistoja Suomesta -suurteos tarjoaa tukevan annoksen suomalaista ruokakulttuuria.Yli 400-sivuinen kirja syntyi S-ryhmän, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja Marttaliiton toukokuussa 2016 käynnistämästä jättihankkeesta. 

Kun suomalaisilta kysyttiin rakkaimpia ruokamuistoja, niitä kertyi tuhansia. Osa näistä päätyi Ruoka-Kalevalaan, kaikki talletetaan SKS:n arkistoon.


Ennen nauris nautittihin,
pettuleipä leivottihin.
Kunnes tuli muotimuonat,
Eväs entistä ehompi.
Marketista mainiosta,
Kotilieden liepehiltä,
Mikrouunin uumenista.Tavallisten ihmisten nostalgiset muistot vievät mummon kyökin rössypotuista, iltamyöhäiseen snagarijonoon. Mukana on niin arkea kuin juhlaa. Varsinkin lapsuuden ruokahetkistä monilla on lämpimiä muistoja. Omatkin makuhermot heräävät, ja vesi herahtaa kielelle kesämökillä popsittua lämmintä mustikkapiirakkaa ja isoäidin hartaasti hauduttamaa karjalanpaistia muistellessa.
Ruokakulttuuri on mullistunut viimeisten parinkymmenen vuoden aikana, ja yhdessä syöminen on vähentynyt. Silti ruoanvalmistus ja aterioiden nauttiminen muiden kanssa luovat muistoja, joita voi jakaa eteenpäin. Toivommekin, että tämä kirja innostaa entistä useampaa tarttumaan yhdessä kauhanvarteen, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä kehotti kirjan julkistamistilaisuudessa Ritarihuoneella.


Ravintolapäivän viettoa Kallion herkkujen äärellä.
Kuva: Tuomas Sarparanta


Kahdeksan suomalaista eturivin kirjailijaa maustoi teosta novellimuotoisella ruokatarinalla. Kokkeina häärivät: Juha Hurme, Virpi Hämeen-Anttila, Juha Itkonen, Rosa Liksom, Enni Mustonen, Outi Pakkanen, Salla Simukka sekä Pajtim Statovci.

Hankkeeseen voi jokainen edelleen osallistua S-ryhmän verkkosivustolla ruokakalevala.fi. 

Maittavaa moniäänistä Ruoka-Kalevalaa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi on myynnissä S-marketeissa, Prismoissa, Sale- ja Alepa-ketjuissa sekä ABC-liikennemyymälöissä edulliseen 15,90 euron hintaan.

 Jani Kaaro (toim.): Ruoka-Kalevala 
eli makumuistoja Suomesta. SKS. 2017. 432 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti