sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Onnellinen pulla

Kirjallisia leipomuksia

Reetta Meriläinen ja Johanna Pentikäinen ovat toimittaneet herkullisen leivontakirjan, jota yhdeksän eturivin kirjailijaamme on höystänyt omilla teksteillään.


Onnellinen pulla – Kirjallinen leivontakirja (Kirjapaja) tuottaa iloa monessa mielessä. Sen reseptit opastavat valmistamaan suussa sulavia herkkuja ilomantsilaisista vatruskoista liberialaiseen maissileipään. 

Ohjeet on koottu Naisten Pankin ystävien ja vapaaehtoisten lempiresepteistä, ja kirjan tuotolla edistetään kehitysmaiden naisten toimeentuloa, koulutusta ja yrittäjyyttä.

Onnellinen pulla on jatkoa kolmisen vuotta sitten ilmestyneelle Lautasellinen iloa -teokselle. Sen 30 000 euron tuotolla hankittiin tuhannelle kehitysmaan naiselle ammatti. 

– Vaikka naisten elämä on karua ja kokemukset rankkoja, toivo ja vahva elämänusko on heillä tallella. Tarvitaan vain pieni ratkaiseva sysäys – pari kanaa ja vuohta – niin parhaassa tapauksessa vuoden kuluttua tiilitalo on valmis ja lapset pääsevät kouluun, kertoi kirjan toinen toimittaja Reetta Meriläinen, joka oli juuri palannut Ugandasta.

Kortensa kekoon ovat kantaneet – tai pikemminkin nyrkkinsä taikinaan ovat upottaneet – kirjailijat Jukka Itkonen, Riina Katajavuori, Katja Kettu, Tuomas Kyrö, Rosa Liksom, Tommi Melender, Matti Rönkä, Kati Tervo ja Hannu Väisänen lahjoittamalla kirjaan leivonnaisten inspiroiman tarinansa. Taiteilija Matti Pikkujämsän kodikas kuvitus täydentää mainion kokonaisuuden.



Kati Tervon suhde taikinaan on kompleksinen: ”Se tarttui sormiin. Se liisteröityi leivinalustaan. Se luikerteli joka suuntaan ja varsinkin niihin, joihin se ei olisi saanut.” Niinpä Tervo päätti jättää leipomisen sikseen ja ulkoistaa toiminnan ostamalla valmista pakastetaikinaa. Onneksi perheessä on myös kaksi miespuolista jauhopeukaloa.

Tuomas Kyrön juureva teksti muistuttaa, että juuria tarvitaan niin leivonnassa kuin elämässäkin. ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ei tiedetä mistä tullaan. Ennen tultiin omasta äidistä, omasta saunasta, omasta maasta, talvisodasta ja Leningradin matkalta. Nyt ollaan koko ajan kaikkialla, muttei mistään kotoisin. Lättähatut asuvat kaupungissa päällekkäistaloissa ja etsivät itseään vaikka pitäisi etsiä töitä taikka parturi.”



Tommi Melender muistuttaa esseessään Leivonnaiset, muistin taikakalut maailmankirjallisuuden kenties tunnetuimman leivonnaisen, Madeleine-leivoksen, taikavoimasta loihtia kadonnut aika takaisin.

Olen aina tuntenut proustilaisen muistin itselleni läheiseksi. Omat kokemukseni todistavat, että suuret osat menneisyydestämme kätkeytyvät älymme, ajattelumme ja aktiivisen tietoisuutemme tuolle puolen. Jokaisella on madeleine-leivoksensa, kadotetun ajan voi palauttaa pölyttyneestä albumista löytyvä valokuva, varastosta hylkytavaran keskeltä vastaan tuleva kynttilänjalka tai kirpputorin naulakosta silmiin osuva päällystakki.”

Melenderillä itsellään on erityinen suhde korvapuusteihin, ne ovat hänen madeleine-leivoksiaan, jotka herättävät lapsuuden muistot henkiin. Väkevimpänä mieleen on jäänyt helmikuisena pakkaspäivänä kylmän maidon kanssa nautittu vastapaistettu korvapuusti.

Hannu Väisäselle madeleine-leivoksen virkaa toimittaa räiskäle. Se lennättää lapsuuden kasarmille, jonka ankeaan arkeen enkelin lailla pyrähtävä kotisisar tuo iloa paistamalla äidittömille pojille räiskäleitä. Eivätkä ne olleetkaan mitä hyvänsä lettuja. ”Ne ovat niin ohuita, että niiden läpi voi katsella. Jos nostaa letun kattolampun valoa vasten, näkee sen laikuissa mantereita, planeettoja ja maailman sellaisena kuin se oli ennen ihmistä.”


Leivonnaiset, niiden tuoksu ja pehmeä, uunituore tuntu poimivat muidenkin kirjailijoiden mielen sopukoista suloisia muistoja onnellisista hetkistä. Eikä kyse ole vain makunautinnosta, sillä kuten Matti Rönkä lapsuutensa karjalanpiirakoista toteaa: ”Rakkauttahan piirakoissa tarjotaan.”

Reetta Meriläinen ja Johanna Pentikäinen (toim.):
Onnellinen pulla – Kirjallinen leivontakirja. Kirjapaja. 113 s.
Kuvitus: Matti Pikkujämsä
NaistenPankki on kymmenvuotisen toimintansa aikana tukenut kymmenientuhansien naisten elämää maailman köyhimmissä maissa.