Kirjallisia leipomuksia
Reetta
Meriläinen ja Johanna Pentikäinen ovat toimittaneet herkullisen leivontakirjan,
jota yhdeksän eturivin kirjailijaamme on höystänyt omilla teksteillään.
Onnellinen pulla
– Kirjallinen leivontakirja (Kirjapaja) tuottaa iloa monessa mielessä. Sen reseptit opastavat
valmistamaan suussa sulavia herkkuja ilomantsilaisista vatruskoista
liberialaiseen maissileipään.
Ohjeet on koottu Naisten Pankin ystävien ja vapaaehtoisten
lempiresepteistä, ja kirjan tuotolla edistetään kehitysmaiden naisten
toimeentuloa, koulutusta ja yrittäjyyttä.
– Onnellinen pulla
on jatkoa kolmisen vuotta sitten ilmestyneelle Lautasellinen iloa -teokselle. Sen 30 000 euron tuotolla
hankittiin tuhannelle kehitysmaan naiselle ammatti.
– Vaikka naisten elämä on
karua ja kokemukset rankkoja, toivo ja vahva elämänusko on heillä tallella.
Tarvitaan vain pieni ratkaiseva sysäys – pari kanaa ja vuohta – niin parhaassa
tapauksessa vuoden kuluttua tiilitalo on valmis ja lapset pääsevät kouluun,
kertoi kirjan toinen toimittaja Reetta
Meriläinen, joka oli juuri palannut Ugandasta.
Kortensa kekoon ovat kantaneet – tai pikemminkin
nyrkkinsä taikinaan ovat upottaneet – kirjailijat Jukka Itkonen, Riina Katajavuori, Katja Kettu, Tuomas Kyrö, Rosa
Liksom, Tommi Melender, Matti Rönkä, Kati Tervo ja Hannu Väisänen lahjoittamalla kirjaan leivonnaisten inspiroiman
tarinansa. Taiteilija Matti Pikkujämsän
kodikas kuvitus täydentää mainion kokonaisuuden.
Kati Tervon suhde taikinaan on kompleksinen: ”Se tarttui sormiin. Se liisteröityi
leivinalustaan. Se luikerteli joka suuntaan ja varsinkin niihin, joihin se ei
olisi saanut.” Niinpä Tervo päätti jättää leipomisen sikseen ja ulkoistaa
toiminnan ostamalla valmista pakastetaikinaa. Onneksi perheessä on myös kaksi
miespuolista jauhopeukaloa.
Tuomas Kyrön juureva teksti muistuttaa, että juuria
tarvitaan niin leivonnassa kuin elämässäkin. ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun ei tiedetä mistä tullaan. Ennen
tultiin omasta äidistä, omasta saunasta, omasta maasta, talvisodasta ja
Leningradin matkalta. Nyt ollaan koko ajan kaikkialla, muttei mistään kotoisin.
Lättähatut asuvat kaupungissa päällekkäistaloissa ja etsivät itseään vaikka
pitäisi etsiä töitä taikka parturi.”
Tommi Melender muistuttaa esseessään Leivonnaiset, muistin taikakalut maailmankirjallisuuden kenties
tunnetuimman leivonnaisen, Madeleine-leivoksen, taikavoimasta loihtia kadonnut
aika takaisin.
”Olen aina tuntenut
proustilaisen muistin itselleni läheiseksi. Omat kokemukseni todistavat, että
suuret osat menneisyydestämme kätkeytyvät älymme, ajattelumme ja aktiivisen
tietoisuutemme tuolle puolen. Jokaisella on madeleine-leivoksensa, kadotetun
ajan voi palauttaa pölyttyneestä albumista löytyvä valokuva, varastosta
hylkytavaran keskeltä vastaan tuleva kynttilänjalka tai kirpputorin naulakosta
silmiin osuva päällystakki.”
Melenderillä itsellään on erityinen suhde
korvapuusteihin, ne ovat hänen madeleine-leivoksiaan, jotka herättävät
lapsuuden muistot henkiin. Väkevimpänä mieleen on jäänyt helmikuisena pakkaspäivänä
kylmän maidon kanssa nautittu vastapaistettu korvapuusti.
Hannu Väisäselle madeleine-leivoksen virkaa toimittaa
räiskäle. Se lennättää lapsuuden kasarmille, jonka ankeaan arkeen enkelin
lailla pyrähtävä kotisisar tuo iloa paistamalla äidittömille pojille
räiskäleitä. Eivätkä ne olleetkaan mitä hyvänsä lettuja. ”Ne ovat niin ohuita, että niiden läpi voi katsella. Jos nostaa letun
kattolampun valoa vasten, näkee sen laikuissa mantereita, planeettoja ja
maailman sellaisena kuin se oli ennen ihmistä.”
Leivonnaiset, niiden tuoksu ja pehmeä, uunituore tuntu poimivat
muidenkin kirjailijoiden mielen sopukoista suloisia muistoja onnellisista
hetkistä. Eikä kyse ole vain makunautinnosta, sillä kuten Matti Rönkä
lapsuutensa karjalanpiirakoista toteaa: ”Rakkauttahan
piirakoissa tarjotaan.”
Reetta
Meriläinen ja Johanna Pentikäinen (toim.):
Onnellinen pulla
– Kirjallinen leivontakirja. Kirjapaja. 113 s.
Kuvitus: Matti
Pikkujämsä
NaistenPankki on kymmenvuotisen toimintansa aikana tukenut kymmenientuhansien naisten
elämää maailman köyhimmissä maissa.