Jonna Pulkkinen & Merja Ruotsalainen: Viinakeittokirja.
Atena, 2016. 168 s.
Jonna
Pulkkisen ja Merja Ruotsalaisen mainion Viinakeittokirjan
resepteillä arkikin terästyy juhlaksi.
Kookas ja komea Viinakeittokirja
– terästettyjä herkkuruokia on kahden ammattilaisen yhteistyön tulos.
Kirjan syötävän herkulliset valokuvat on napannut Merja Ruotsalainen, joka toiselta ammatiltaan on kokki. Jonna Pulkkinen on aiemmin hankkinut
kokemusta kirjoittamalla teokset Kossusta, Jallusta ja kieltolaista. Selvää
oli, että nyt on viinan vuoro.
– Kirjaa laadittiin periaatteella, että kaikkea voi
kokeilla. Emme halunneet kikkailla, sillä mielestämme yksinkertainen on
kaunista, Pulkkinen kommentoi kirjan julkistamistilaisuudessa ravintola
Vespassa.
Kun raikkaasti taitettua, värikästä ja selkeää kirjaa
selailee, vesi herahtaa kielelle. Ja ainakin bloggarin kaltaista kotikokkia
ilahduttavat huumorilla laaditut yksinkertaiset reseptit, joiden ainesosia ei
tarvitse lähteä metsästämään Stokkan Herkusta vaan ne löytyvät nurkan takaa
kotikaupasta.
Alkoholin käyttötapoja ruoanvalmistuksessa on neljä:
marinointi, hauduttaminen, maustaminen ja flambeeraus eli ruoan liekittäminen. Alkoholijuomien
aromi tehostaa muita mausteita, korostaa ruoan omaa makua ja toimii itse
mausteena. Värikkäät vodkat antavat oman säväyksensä annoksen ulkonäköön.
Viinalla ei kuitenkaan läträtä, pari ruokalusikallista miestä väkevämpää
soppalitraan on riittävä tujaus.
Ginikalakeitto |
Viinakokkien kokeilut tuottivat yllätyksiä:
ennakko-odotuksista poiketen sitruunavodka ei sopinutkaan kalalle, gini sen
sijaan solahti sen seuraan sujuvasti. Joskus hitti syntyi ihan sattumalta. Näin
kävi Makealle kahvilohelle. Espressovodka-glaseeraus nosti perinteisen
kesäherkun, savulohen, ihan uuteen sfääriin. Sitä kehtaa tarjota vaikka
valtiovieraille.
Tervattu nyhtöhamppari |
Resepteissä paikallisuus on valttia, täynnä oululaisuutta
on Tervainen valkolöökikeitto, joka syntyy valkosipuleista ja tervalikööristä. Grillijuhlien
kruunaamaton kuningas Tervattu nyhtöhamppari saa potkua oluesta ja
tervalikööristä. Tislattu ja keitetty peruna paiskaavat kättä
Pontikkapottusalaatissa. Pontikkachilisinappi paitsi hivelee makkaran kuin
makkaran makua avaa tukkoisen nenän. Ja chilikermaliköörillä maustettu kastike
sopii kalan lisäksi grillatuille vihanneksille.
Ja jos ilta on venähtänyt pitkäksi, kirjan
Krapulapäiväosio tarjoaa voltteja olon helpottamiseksi. Näin yksinkertaista on
Laastaristoutin valmistus: Kaada tuoppiin
puolet stouttia, puolet viskiä. Laita sekaan jäätelöpallo. Nauti.