Raija Kivimetsä: Villiinny
villivihanneksiin – Elinvoimaa ja energiaa luonnosta. Kirjapaja, 2016. 128 s.
Raija
Kivimetsä opastaa uudessa kirjassaan herkullisen, terveellisen, ekologisen ja –
ilmaisen – noutopöydän ääreen. Villivihanneksia noukkiessa mielikin virkistyy, ja keho saa kaipaamaansa liikuntaa.
Villivihannekset ja -yrtit – eli horta – eivät enää ole urbaanissakaan
ympäristössä tuntemattomia. Näitä luonnon antimia tarjoillaan nykyisin
Michelin-ravintoloissa niin Suomessa kuin maailmalla. Ne komeilevat maailman
parhaaksi rankatun ravintola Noman listalla ja niitä metsästetään New Yorkin
keskuspuistossa ja Lontoossa.
Mutta parantamisen varaa olisi vielä. ”Villivihannesten
terveysvaikutuksista hyötyisivät myös koulut, päiväkodit, sairaalat ja
vanhusten palvelutalot”, hyvinvointitoimittaja, tietokirjailija Raija Kivimetsä ehdottaa Villiinny villivihanneksiin -teoksessaan.
Hän on kerännyt luonnon antimia – hortoillut – koko ikänsä ja nyt hän jakaa
oppimaansa kirjojen, suosittujen kurssien ja luentojen avulla.
– Juureni ovat Pohjois-Karjalassa, missä Rääkkylässä asunut
ukkini Antti Makkonen oli maanviljelijä
ja kansanparantaja. Hän hoiti niin ihmisiä kuin eläimiä luonnonkasveilla, vei
meidät lapset luontoon ja opetti keräämään kasveja, marjoja ja sieniä,
Kivimetsä kertoi työksi muuttuneen harrastuksensa kimmokkeesta.
– Alkuun tuskin kukaan oli kiinnostunut villivihanneksista,
ihmiset ihmettelivät, mistä oikein puhun. Mutta seitsemisen vuotta sitten,
superruoka-ajattelun myötä, tilanne muuttui, ja kurssit alkoivat täyttyä. Sillä
tieteellistä näyttöä luonnon hyvää tekevästä vaikutuksesta syntyy jatkuvasti.
Villivihannekset
ja -yrtit ovat hoitavaa ja hyvinvointia ylläpitävää superruokaa, joka tekee
taikoja elimistössämme puhdistaen, virkistäen ja elvyttäen.
Paitsi ruoka-aitta, luonto on myös lataamo,
rauhoittumisen paikka, kun elämä stressaa. Pieniä suloisia versoja heinikosta
poimiessa arkihuolet unohtuvat, ja verenpaine laskee. Kivimetsä kehottaakin meitä
löytämään luonnon uudelleen, lähtemään pihoille, puistoihin, metsiin ja
niityille yksin tai yhdessä ja ennen kaikkea lasten kanssa. Hortoiluun hurahtaa
nopeasti, kun sen on aloittanut, niin palkitsevaa se on.
Kivimetsä houkuttelee hortoilun ihmeelliseen maailmaan
esittelemällä 12 helppoa ja herkullista villivihannesta sekä kolme puuta,
joiden antimet sopivat sekä ruokalautaselle että juomiin.
Nokkonen on villivihannesten kingi. Polttiainen hoitaa
meitä päästä varpaisiin, huolehtii vatsasta, keuhkoista, sydämestä ja
sisäelimistä. Tuo rautaa verenkiertoon ja edistää hapenkulkua. Vihulainen on
varsinainen terveyspommi, josta on ruoanlaitossa moneen lähtöön. Perässä kirivät
voikukka, vuohenputki ja piharatamo. Mustikka alkaa olla maailmalla kova sana.
Villiinny
villivihanneksiin -teoksessa paitsi kerrotaan hortan hyvää tekevistä
vaikutuksista, opastetaan myös kasvien löytämiseen, keräämiseen ja säilömiseen.
Herkulliset reseptit innostavat kokeilemaan, mitä luontoretken antimista
syntyy.
Miltähän maistuvat Hortainen ratatouille, Villiintynyt
lasagne tai Maitohorsma-sienirisotto? Entä Vuohenjuuripesto? Se selviää, kun
mennään metsään hortoilemaan, hakemaan ravintoa niin sielulle kuin ruumiille!
Lisää oppia löytyy www.hortoilu.fi
-sivustolta.
Luonto tarjoaa aineksia myös ulkoisen kauneuden hoitoon. Luonnonkosmetiikan
saloihin opastaa Kaisa Vermasheinä
teoksessaan Lempeää kauneutta luonnosta –
Valmista itse hyvän olon kosmetiikkaa (Kirjapaja).
Ja kun ruumis on huollettu, on hengen vuoro. Kulttuurinälkäiset
saavat ravintoa uuden Papu Gallerian VIHANTA-näyttelystä, jossa luonto on
vallannut gallerian seinät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti